Predstavljena poštanska marka bh. nobelovaca

Radiosarajevo.ba
Predstavljena poštanska marka bh. nobelovaca

U sklopu manifestacije Mostarskog proljeća 2012. – XIV. dana Matice hrvatske, u klubu Aluminiji predstavljena je poštanska marka Bosanskohercegovački nobelovci, u saradnji sa Hrvatskom poštom Mostar. Poštanska marka je rad umjetnika Marina Muse, a njena vrijednost je 1, 50 KM.

Poštansku marku ispred HKD-a Napredak primio je dopredsjednik Jakov Gavran, saopštilo je ovo HKD.

„BiH treba da bude veoma ponosna na naša dva nobelovca, jer ni jedna zemlja u regiji ne može se pohvaliti da ima toliki broj nobelovaca kao BiH. HKD Napredak je i svoj fond za stipendiranje nazvao po spomenutim nobelovcima, jer kao što je opće poznato obojica nobelovaca bili su stipendisti HKD Napredak, na što smo mi veoma ponosni.

Mi u HKD Napredak i dalje imamo našu misiju i cilj da financiramo nadarene studente, te se nadamo da će ubrzo doći neki novi Andrić ili Prelog“, izjavio je dopredsjednik HKD Napredak g. Gavran.

Biografije nobelovaca:

Ivo Andrić rodio se u Docu kod Travnika 9. oktobra 1892. Gimnaziju je završio u Sarajevu, a dobivši Napretkovu stipendiju upisuje studije u Zagrebu, Beču i Krakovu. Godine 1924. doktorirao je u Grazu na temu „O duhovnom životu Bosne pod Turcima“. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. za cjelokupno životno djelo. Umro je 13. marta 1975. u Beogradu.

Vladimir Prelog, rođen je 23. jula 1906. u Sarajevu. Sa devet godina preselio je u Zagreb, a potom u Osijek. Studije upisuje u Pragu, gdje i doktorira. Prelog je najveće rezultate ostvario na polju organske sintetske kemije. Objavio je više od 350 znanstvenih radova. Nobelovu nagradu primio je 1975. Umro je 7. januara 1998. u Zurichu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak