Predstavljanje rezultata naučnog istraživanja o suživotu u BiH

Radiosarajevo.ba
Predstavljanje rezultata naučnog istraživanja o suživotu u BiH

Rezultati naučnog istraživanja o nizu pitanja provedenog u 13 gradova širom BiH bit će predstavljeni danas u Sarajevu, javlja Fena.

Nakon što je 2012. godine provedeno pilot istraživanje na uzorku od 616 ispitanika, ove godine je više od 2.600 ispitanika iz trinaest gradova širom BiH odgovaralo na pitanja o političkom, ekonomskom i društvenom diskursu za promjene u svrhu pomirenja i izgradnje povjerenja među narodima i građanima. 

Istraživanje donosi odgovore na pitanja - kakve stavove o mogućnostima pomirenja iznose muškarci i žene, zaposleni i nezaposleni, studenti i umirovljenici, religiozni i nereligiozni, pripadnici svakog od konstitutivnih naroda i oni koji im ne pripadaju, postoje li razlike u odnosu na gradove i sredine u kojima ispitanici žive, te kako na mogućnost i potrebu pomirenja i suživota gledaju u Srebrenici, Banja Luci, Livnu, Stocu, Sarajevu, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Jajcu, Mostaru, Tesliću, Trebinju ili Tuzli.

Rezultate istraživanja prezentirat će Zlatiborka Popov Momčinović s Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Muhamed Jusić iz Centra za napredne studije Sarajevo, te Marko-Antonio Brkić sa Sveučilišta "Hercegovina" Mostar. 

Autori istraživanja i članovi istraživačkog tima su George R. Wilkes, Ana Zotova, Zorica Kuburić, Gorazd Andrejč, Marko-Antonio Brkić, Muhamed Jusić, Zlatiborka Popov Momčinović i Davor Marko.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak