Predsjedništvo SDA donijelo odluku o smjeni Tarika Sadovića

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo SDA donijelo odluku o smjeni Tarika Sadovića

Predsjedništvo SDA donijelo je danas odluku da pokrene inicijativu za razrješenje s dužnosti zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića, izjavio je novinarima po završetku sjednice predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Odluka je donesena uvjerljivom većinom, s dva glasa protiv i jednim suzdržanim. Tihić je rekao da će procedura za smjenu biti pokrenuta u skladu sa zakonom.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ima pravo donijeti odluku o razrješenju. Mi ćemo uputiti prijedlog uime Stranke, isto kao što smo uputili prijedlog za njegovo imenovanje, i navesti razloge zbog kojih to tražimo", kazao je on.

Kao razloge za smjenu Tihić je naveo "kontinuitet prigovora koji su upućivani od određenih, važnih i odgovornih, stranih i domaćih institucija" na rad ministra Sadovića.

"Smatramo da u cilju efikasnijeg rada Vijeća ministara BiH i boljih rezultata, Tarik Sadović treba podnijeti ostavku. Pošto to nije uradio, nije poslušao stav Predsjedništva SDA, pokrenut ćemo inicijativu za njegovo razrješenje", rekao je Tihić.

Kada je u pitanju položaj Sadovića u Predsjedništvu SDA, gdje je izabran nakon posljednjeg kongresa stranke na Tihićev prijedlog, ta pozicija nije upitna.

Tihić je dalje naveo da je Predsjedništvo SDA danas donijelo i zaključak da je ova odluka obavezujuća za sve poslanike SDA u Parlamentu BiH. Sjednici Predsjedništva SDA, međutim, nije prisustvovao predsjedavajući poslaničkog kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Bakir Izetbegović.

Kada su u pitanju kandidati za Sadovićevog nasljednika, Tihić je naveo da je po zakonu, da bi se predložio novi kandidat, potrebno da se prethodni razriješi.

"Tek nakon toga vodi se procedura imenovanja i provjera, koje su neophodne, posebno kada je u pitanju ministar sigurnosti", rekao je on, dodajući da se već naziru neka imena, da SDA ima puno ljudi koji taj posao mogu uspješno obavljati, ali nije želio špekulirati s imenima u ovom trenutku.

Tihić očekuje da će stranke parlamentarne većine podržati ovu inicijativu, jer je i SDA podržavala slične smjene nakon imenovanja Vijeća ministara BiH.

Na kraju je poručio da je Predsjedništvo SDA zauzelo stav da se Tariku Sadoviću, u skladu s njegovim dosadašnjim političkim i radnim iskustvom, osigura odgovarajuća pozicija.

Ministar Sadović, međutim, izjavio je da je došao na današnju sjednicu "da upita kolege i predsjednika da li stranci vode kadrovsku politiku u strankama koje vode Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Haris Silajdžić, Dragan Čović i drugi, odnosno zašto vode kadrovsku politiku samo u SDA".

Druga stvar koju je tražio jeste da se imenuju domaće i međunarodne institucije koje su imale primjedbi na njegov rad, kako stoji u obrazloženju.

"Pitao sam koji su to pojedinci i međunarodne institucije. Nisu valjda "no name" institucije. Ni taj odgovor nisam dobio", rekao je Sadović.

Jedan od onih koji su bili protiv odluke o Sadovićevoj smjeni bio je Salko Sokolović. On smatra da nisu izneseni argumenti zbog kojih bi glasao za smjenu.

Sokolović je, međutim, potvrdio da je odluka donesena velikom većinom, da su protiv bili samo Sadović i on, te da ne očekuje da će različiti stavovi biti i u poslaničkom klubu u Predstavničkom domu.

SDA: Počela sjednica posvećena smjeni ministra Sadovića

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak