Predsjedništvo BiH pozvalo stranačke lidere na dogovor

Radiosarajevo.ba
Predsjedništvo BiH pozvalo stranačke lidere na dogovor

Predsjedništvo BiH uputilo je danas javni poziv liderima parlamentarnih stranaka koje su dobile povjerenje građana na općim izborima da, u duhu međusobnog razumijevanja i uz uvažavanje ravnopravnosti i legitimnih interesa oba entiteta, i svih naroda i građana BiH, u najkraćem roku postignu dogovor o konstituisanju organa vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

U pozivu se kaže:

Polazeći od svojih, Ustavom utvrđenih obaveza u vezi sa izborom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predlaganjem budžeta institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine i realizacijom preuzetih međunarodnih obaveza vezanih za proces evroatlantskih integracija; 

Zabrinuti što je prošlo pet mjeseci od općih izbora u Bosni i Hercegovini, a još nema dogovora relevantnih političkih subjekata o formiranju organa vlasti; 

Svjesni obaveza Bosne i Hercegovine i oba entiteta, u realizaciji postavljenih strateških ciljeva - postizanju boljeg standarda života građana, zaštiti ljudskih prava i građanskih sloboda, borbi protiv kriminala i korupcije, dostizanju standarda razvijenih demokratija i pristupanju evroatlantskim integracijama; 

Konstatujući da ovakvo stanje nanosi direktnu štetu interesima Bosne i Hercegovine, kao i interesima njenih entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, i svih nižih nivoa vlasti; 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine poziva lidere parlamentarnih stranaka koje su dobile povjerenje građana na prethodnim izborima da, u duhu međusobnog razumijevanja i uz uvažavanje ravnopravnosti i legitimnih interesa oba entiteta, i svih naroda i građana BiH, u najkraćem roku postignu dogovor o konstituisanju organa vlasti na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Pozivamo da se realizaciji ove obaveze pristupi bez odlaganja, kako bi svi zajedno krenuli u rješavanje brojnih zadataka i izazova koji stoje pred nama. 

Svako dalje odlaganje završetka procesa konstituisanja vlasti će imati negativne posljedice za sve građane. Nijedna politička stranka nije dobila mandat na proteklim opštim izborima da uzrokuje ovakav razvoj događaja. 

Svi zajedno moramo pokazati visok stepen odgovornosti i spremnost za iznalaženje kompromisnih rješenja, koja su u najboljem interesu svih u Bosni i Hercegovini. 

Predsjedništvo BiH je spremno da, čim se steknu neophodne pretpostavke, izvrši svoje ustavne i zakonske obaveze u pogledu izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara i svih drugih pitanja iz svoje nadležnosti, navodi se u pozivu koji su uputili predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak