Predložene izmjene "butmirskog paketa"

Radiosarajevo.ba
Predložene izmjene "butmirskog paketa"
Foto: Getty

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koji danas u Sarajevu vode pojedinačne sastanke s liderima vodećih bh. stranaka, predstavili su novi paket ustavnih reformi koje bi trebalo da ubrzaju euroatlantski put BiH, javljaju agencije.

Iako niko od učesnika razgovora nije službeno želio govoriti o detaljima ovih reformi, Fena saznaje da se radi o "butmirskom paketu" s određenim izmjenama.

U međuvremenu je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) za danas poslijepodne zakazala sastanak svog Predsjedništva na kojem će analizirati novi prijedlog i zauzeti svoj stav.

Iz HDZ 1990 saopšteno je u utorak da je Cooper zamjeniku predsjednika ove stranke Martinu Ragužu uručio tokom sastanka revidirani dokument "butmirskih promjena", a HDZ 1990 će, kako je saopšteno, "temeljito razmotriti dokument" i potom zauzeti stav.

Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, potvrdio je u izjavi Srni da će se predstavnici Stranke za BiH sastati sa američkim i EU diplomatima danas u 17.00 satiu Zgradi institucija BiH.

Današnje razgovore vode otpravnik poslova Ambasade SAD-a Jonathan Moore, švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, i Robert Cooper, direktor Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije za vanjske poslove, javlja Fena.

Butmirski (ne)sporazum

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak