Predložen pritvor za uhapšene službenike KPZ-a

Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor za uhapšene službenike KPZ-a

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli dostavilo prijedlog za određivanje pritvora za 12 osoba koje su jučer lišene slobode u koordiniranoj akciji Agencije za istragu i zaštitu BiH i ovog Tužilaštva, javlja Fena.

SIPA: U akciji 'Brava' u vezi s drogom uhapšeno 13 osoba

Pritvor je predložen za Alena Redžića (31), Zehru Čeliković (57), Ešu Nuhanovića (54), Muhameda Alihodžića, Jasmina Vehabovića (22), Dinku Moranjačkića (30) i Adisa Dugonjića (24) zbog postojanja osnovane sumje da su pripadali grupi koju je organizirao Jasmin Čeliković (28) a koja se u periodu od februara do kraja jula 2013. na području Tuzle i Lukavca bavila neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Sumnja se da su članovi grupe pri tome imali različite uloge u nabavljanju, vaganju, pakovanju i prodaji droge.

Jasmin Čeliković, koji je osumnjičen da je kao vođa grupe koordinirao nabavku i prodaju opojnih droga za ovu grupu, u tom periodu se nalazio u pritvorskoj jedinici Kazneno popravnog zavoda u Tuzli, nakon što je u drugom predmetu koji je Kantonalno tužilaštvo TK vodilo protiv njega donesena osuđujuća prvostepena presuda za isto krivično djelo i izrečena kazna zatvora u trajanju sedam godina.

Pritvor je predložen i za pet službenika Kazneno popravnog zavoda u Tuzli zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili različita krivična djela.

Pritvor je predložen za stražara KPZ-a Mehu Karića (28) zbog postojanja osnovane sumnje da je u aprilu ove godine pomogao članovima grupe u izvršenju krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, te zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Za stražara Merisa Halilčevića (25) pritvor je predložen zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja i produženog krivičnog djela posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, a za stražare Jasenka Selimovića (21) i Nenada Čukovića (27) zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, te za Admira Džinića (37) zbog produženog krivičnog djela protivzakonito posredovanje.

Četiri službenika KPZ-a Tuzla, Karić, Halilčević, Selimović i Čuković, osumnjičeni su da su zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i pritvorenicima i osuđenicima u ovom Zavodu, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, u više navrata unosili mobitele, SIM kartice, punjače i razne predmete koji su služili za punjenje baterija mobitela, kao i alkohol i druge predmete koje su ovi nezakonito koristili. 

Meris Halilčević je osumnjičen i da je u nekoliko navrata pritvoreniku u KPZ-u Tuzla radi konzumiranja unosio određene narkotike dok je Admir Džinić osumnjičen da je posredovao kako bi osuđenim osobama omogućavao određene pogodnosti, te kod odgađanje služenja kazne zatvora u KPZ-u Tuzla.

Kantonalno tužilaštvo je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ukupno 14 osoba. 

Jedna osoba je nakon ispitivanja puštena na slobodu jer ne postoje zakonski razlozi za predlaganje pritvora. 

Podsjećamo, jučer je u akciji Agencije za istragu i zaštitu BiH i ovog Tužilaštva slobode lišeno 13 osoba, dok se vođa grupe Jasmin Čeliković od ranije nalazio u pritvorskoj jedinici KPZ-a Tuzla. 

Prilikom ove akcije pronađeni su određeni predmeti koji su bili upotrebljavani prilikom izvršenja krivičnih djela ili potiču iz izvršenja, kao i određena količina materije koja će biti predmet vještačenja u narednom periodu, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak