Predjednik Jemena će se povući nakon izbora

Radiosarajevo.ba
Predjednik Jemena će se povući nakon izbora

Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh napustiće vlast nakon parlamentarnih izbora koji će biti održani krajem ove ili početkom 2012. godine, odbijajući da preda vlast dok ne bude znao ko će doći na njegovo mjesto, izjavio je u utorak Reutersu Salehov tajnik za medije Ahmed al-Sufi. 

- Ali Abdulah Saleh ne traži vlast, ali neće da ode a da ne zna kome ju je predao, naglasio je al-Sufi. 

- Opozicija je, međutim, odbila tu ponudu predsjednika Saleha najavljujući da će "slijedeći sati biti odlučujući", kazao je portparol najveće opozicione grupe, Mohamed al-Sabri. 

Predsjednik Saleh, prenosi AFP, upozorio je u utorak da bi pokušaj udara mogao da izazove građanski rat a na televiziji je rekao da će "bilo koja podijela u oružanim snagama imati negativne posljedice na cijelu zemlju". 

Istovremeno, zdravstveni radnici i očevici tvrde da su dva vojnika poginula u sukobima između regularne vojske i elitne republikanske garde odane Salehu koje su se sukobile kasno sinoć u blizini predsjedničke palate. 

Na čelu republikanske garde je Salehov sin Ahmed. 

Protesti u Jemenu traju od januara a demonstranti traže odlazak predsjednika Saleha.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak