Pred Ustavnim sudom BiH buran dan: Odluke o danu RS, Uputstvu CIK-a...

Radiosarajevo.ba

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je danas da nijedna sudska odluka ne može da promijeni istorijsku činjenicu da je 9. januar Dan RS, prenosi Srna.

Foto: AA: Nedjeljko Čubrilović

Čubrilović je rekao novinarima da Ustavni sud BiH ko zna koji put ocjenjuje istorijske činjenice.

„Siguran sam da će Srpska i poslije bilo kakve odluke suda nastaviti da slavi svoj dan“, rekao je Čubrilović povodom najave da bi Ustavni sud BiH trebalo sutra da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Zakona o Danu Republike Srpske prema kojem se taj dan obilježava 9. januara.

Ustavni sud BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra, prema dnevnom redu, trebao raspravljati o zahtjevu devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske.

Također, na sjednici Ustavnog suda naći će se i Zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine" broj 91/18) koje je donijela Centralna izborna komsija BiH 18. decembra 2018. godine.

Treba podsjetiti da su se zvaničnici iz Kantona Sarajevo i predsjednici političkih stranaka iz Bh. bloka putem advokata Nedima Ademovića obratili Sudu BiH radi osporavanja CIK-ovog uputstva iz decembra 2018. kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1, što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

Također, Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH) za ovu istu odluku CIK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak