'Pred BiH ključnih mjesec dana'

Radiosarajevo.ba
'Pred BiH ključnih mjesec dana'


Predstojeći mjesec dana ključno je za budući proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, jer u tom intervalu je potrebno postići dogovor o primjeni presude ''Sejdić-Finci'' u Bosni i Hercegovini, kako bi došlo do ratifikacije Sporazuma o pridruživanju i stabilizacija i kasnije se stekli uslovi za podnošenje kredibilne aplikacije za status člana, javlja Fena.

Ovo je danas rečeno tokom sastanka u Briselu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića s komesarom Evropske unije za proširenje Štefanom Fuleom.

Na sastanku je Radojičić upozorio na potrebu da se popis organizira u BiH u oktobru ove godine, te da se otklone vidljivi nedostaci u izbornom sistemu koje se pre svega odnose na nejasnoće kod registracije i prava na glasanje glasača u BiH.

Najavljen je nastavak sastanaka na vrhu u procesu evropske agende koji su otvorili lideri vodećih političkih partija u BiH prošle godine.

Planirano je da Evropski komesar Fule i najviši predstavnici Vijeća Evrope nastave dijalog sa domaćim liderima BiH o evropskoj agendi u najskorije vrijeme. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak