Pravodaznam.ba - Lakše do informacija

Radiosarajevo.ba
Pravodaznam.ba - Lakše do informacija


Građani i aktivisti svakodnevno se suočavaju sa problemom netransparentnosti javnih institucija i ureda, koji su po Zakonu o slobodi pristupa informacijama uvijek dužni dostaviti tražene podatke.

Međutim, zakon koji jeste dobro napisan, počesto se ne poštuje. Jedan od alata pomoći u takvim situacijama mogao bi biti i portal Pravodaznam.ba, koji su pokrenuli udruženje Zašto ne i Transparency International.

"Portal je jedinstven u BiH i cilj je da asistira pri podnošenju zahtjeva za slobodan pristup informacijama i podigne svijest građana u BiH o ovom pitanju", rekao je Darko Brkan, predsjednik Udruženja, prenosi Fena.

Prezentirane su i potrebne legislativne promjene koje bi poboljšale status prava na informaciju u BiH, a projekt je implementiran paralelno u BiH, Kosovu i EU.

Putem portala  građani će moći da putem interneta upute zahtjeve za slobodan pristup svim informacijama u BiH, kao i drugim pravnim osobama na koje se Zakon o slobodnom pristupu informacijama odnosi te da prate proces odgovaranja i dobijanja traženih informacija.

Portal sadrži i bazu institucija s kontakt informacijama, kao i bazu svih upućenih zahtjeva, kao i odgovora institucija, te će na taj način građani moći da izbjegnu birokratske procedure prilikom podnošenja zahtjeva, rečeno je na pres-konferenciji.

"Ukoliko građani prilikom podnošenja zahtjeva ne dobiju odgovor na postavljeno pitanje, onda će moći dobiti asistenciju putem UG "Zašto ne" i TIBiH za pravnu pomoć", istakao je Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TIBiH, prenosi Fena.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama nije u potpunosti implementiran, jer, kako je rečeno, do sada su to pravo imali mediji i civilna društva i ovo je prilika da Zakon bude dostupan i svim građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak