'Pravno, BiH se ne može nazvati državom'

Radiosarajevo.ba
'Pravno, BiH se ne može nazvati državom'

BiH nije država jer ispod sebe ima dvije teritorijalne jedinice, od kojih je jedna federacija, a druga republika, rekao je danas Dragan Čović na tribini Reorganizacija BiH u Banjaluci, pišu Nezavisne.

"Kako BiH možemo zvati državom kada na nižim razinama imamo federaciju i republiku? Osnovno pravno znanje govori da se BiH, nažalost,po pravničkoj definiciji teško može nazvati državom", rekao je Čović.

On je istakao da bi HDZ BiH želio teritorijalnu organizaciju cijele BiH, ali i da BiH neće biti ukoliko Hrvati i svi drugi konstitutivni narodi ne budu jednakopravni, te predložio rješenja koja  treba da dovedu do tog cilja. On je, međutim, upozorio da svako rješenje mora biti doneseno na ustavni način, odnosno imati dvotrećinsku većinu svakog konstitutivnog naroda u parlamentu.

Čović je izrazio pesimizam da će do narednih izbora biti pronađeno rješenje za grad Mostar, za rekonstrukciju Vlade FBiH, teritorijalnu reorganizaciju FBiH i rješenje pitanja imovine, podvukavši da Hrvati više neće pristajati na polovična, već samo na cjelovita rješenja koja će dovesti do ravnopravnosti Hrvata i ostalih.

Pitanje 'Sejdić i Finci' riješiti do juna

Ocijenio je da neki međunarodni faktori žele dobro BiH, ali da nude pogrešna rješenja, koja neće riješiti problem - da hrvatskom narodu drugi biraju članove Predsjedništva BiH i ministre u Vladi FBiH. Određeni optimizam izrazio je u pogledu rješavanja odluke "Sejdić i Finci", istakavši da to pitanje može biti riješeno do juna. Pesimističan je da će pitanje vojne imovine biti riješeno brzo, napomenuvši da su lideri "šestorke" dogovor postigli prije godinu dana, ali da on još nije implementiran.

"Nedavno smo imali sastanak s gospodinom iz NATO-a kojem smo na brzinu obećali da ćemo to pitanje brzo riješiti", rekao je Čović. Upozorio je da je pitanje imovine važno ne samo zbog nastavka puta ka NATO-u, nego i zato jer je to uslov za zatvaranje OHR-a.

O građanskoj BiH i popisu stanovništva

Ustavne promjene će, kako je ocijenio, trajati još pet do šest godina, jer se, kako je pojasnio, radi o složenom poslu, koji je i u manje složenim državama trajao dugo.

Rekao je da poštuje sve koji zastupaju koncept građanske BiH, ali da je iskustvo iz prošlosti pokazalo da to neki vide kao realizaciju islamske države.

Govoreći o popisu u BiH, Čović je pozvao sve Hrvate koji su protjerani iz svojih kuća da ta dva-tri dana budu u svojim kućama i da se registruju jer je to, kako je naveo, jedini način da Hrvati zašite svoja prava u BiH.

Milorad Dodik i Dragan Čović, lideri SNSD-a i HDZ BiH, složili su se  u Banjaluci da mora biti ubrzan dogovor o evropskom putu BiH, ali da kroz mehanizam koordinacije moraju biti poštovani struktura i nivoi vlasti.

Dodik je nakon sastanka s liderom HDZ BiH rekao da je razgovarano i o afirmisanju ranije dogovorenog principa o rješavanju presude "Sejdić i Finci", a to je da model koji bude dogovoren garanutuje da niko nikome neće birati predstavnike.

Čović je rekao da se po pitanju rješavanja presude "Sejdić i Finci" govori i o elektorskom modelu, koji podrazumijeva direktan izbor članova Predsjedništva BiH, ali koji na neki način treba da zaštiti da nikada više ne bude slučaj da hrvatskog člana Predsjedništva izabere 300.000 bošnjačkih glasova.

Dodik je rekao da će, kakvo god bude rješenje, RS biti jedna izborna jedinica i ukoliko dođe do elektorskog modela.

Tokom današnjeg sastanka predsjednika SNSD-a i HDZ BiH naglašena je dobra saradnja ove dve partije, između kojih gotovo da i nema otvorenih pitanja.

Na sastanku je bilo riječi i o ubrzavanju procedure u vezi s izgradnjom mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak