'Pozvat ću na nove razgovore unutar institucija'

Radiosarajevo.ba
'Pozvat ću na nove razgovore unutar institucija'


Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir u intervjuu za portal slobodnaevropa.org, najavio je mogućnost da raspusti Parlament Federacije kako bi zaustavio nerad poslanika i delegata, odnosno širenje krize u ovom entitetu.

"Razmišljanje o raspuštanju Parlamenta Federacije nije nikakav mehanizam političke prisile ili nešto slično prema određenim političkim strankama, nego se radi o jednom od mehanizama koji je ustavna kategorija predsjednika, odnosno dopredsjednika Federacije u slučajevima kao što je ovaj, ako se politička kriza u FBiH održi u dužem kontinuitetu i dovede u pitanje funkcionalnost Federacije, kao i sam standard, odnosno život građana u FBiH", rekao je Budimir i osvrnuo se na člana 16. Ustava FBiH koji kaže u kojim okolnostima takav mehanizam može biti primijenjen.

Predsjednik Federacije BiH najavio je da će ponovo pozvati predsjednike političkih stranaka na razgovor.

"Nisam usamljen ni među političkim strukturama u institucijama BiH i FBiH, a posebno nisam usamljen kada su u pitanju stavovi građana Federacije, odnosno naroda u Federaciji. A ja ću ostati dosljedan svojim stavovima - i svoje stavove mogu promijeniti samo ako me neko zaista uvjeri činjenicama kako nisam u pravu", kaže Budimir.

"Stoji jedno kao konstatacija: politička kriza je prisutna. Za njen kontinuitet ili za njeno produženje odgovorni su oni koji odbijaju razgovore i pokušaj traženja rješenja u ovakvoj situaciji. Ja sam kao predsjednik Federacije u nekoliko navrata pozivao sve predsjednike političkih stranaka na razgovor, i pozivaću opet.", dodao je Budimir i istakao kako on zagovara pristup u kome se trebaju vratiti institucijama Federacije ovlasti odlučivanja i da se odluke počnu donositi u institucijama, a ne, kako kaže u neformalnim mjestima.

Budimir je istakao kako vjeruje da je moguć dogovor.

"Ja očekujem da će se konačno određeni ljudi urazumiti i da ćemo sjesti i kao ozbiljni i odgovorni političari početi tražiti rješenja kao kompromis - jer kompromis je jedino moguće rješenje u ovom trenutku. Mislim da ova politička kriza ne može biti riješena na način da se bilo tko od strana osjeća pobjednikom ili poraženim", rekao je u intervjuu za portal slobodnaevropa.org predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak