Poznato kad počinje suđenje bivšem ministru Selmi Cikotiću: Optužen za ratne zločine

4
BIRN - Detektor.ba
Poznato kad počinje suđenje bivšem ministru Selmi Cikotiću: Optužen za ratne zločine

U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak suđenja Dževadu Mlaći i Selmi Cikotiću, koji se terete za zločine nad ratnim zarobljenicima 1993. godine u Bugojnu.

Mlaćo je optužen u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, a Cikotić u svojstvu komandanta Operativne grupe 'Zapad' Trećeg korpusa Armije BiH. Statusna konferencija te početak suđenja Mlaći i Cikotiću su planirani za srijedu, 13. mart.

Dan ranije je planiran početak suđenja Mirzi Kapiću, koji je optužen za terorizam, odnosno planiranje napada na džamiju.

Ispovijest bivšeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu: 'Pokušao sam počiniti samoubistvo'

Kapić se tereti da je sredinom 2023. godine – s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije društva, zajedno s njemu poznatim licima, koristeći internet aplikacije putem mobilnog telefona – dogovarao i planirao napad na džamiju 'Bosna' u Zenici.

U četvrtak, 14. marta, planirano je da se Miloš Lučić, bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice, ali i Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović, optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, izjasne o krivnji. Lučiću je na teret stavljena i pronevjera u službi.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za ratne zločine počinjene u drugim gradovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak