Poziv građanima da pomognu gasiti požare

Radiosarajevo.ba
Poziv građanima da pomognu gasiti požare

U protekla 24 sata stanje na području Bosne i Hercegovine je nepromijenjeno. Još uvijek bukte požari u većem dijelu zemlje, kazao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić. Najteža situacija je na područjima Mostara, Konjica, Bratunca, Srebrenice, Gacka i Trebinja

Po njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti je izvršilo koordinaciju s komandom EUFOR-a u Sarajevu i odobreno je polijetanje helikoptera EUFOR-a za gašenje požara u području Konjica

„Prema koordinacijskim aktivnostima koje je Operativno-komunikacijski centar BiH uradio i dalje stoje zahtjevi entiteta prema Ministarstvu sigurnosti i Oružanim snagama (OS) za angažiranje helikopterskih snaga na svim ovim područjima. Međutim, do sada nismo dobili bilo kakvu povratnu informaciju iz operativnog centra OS-a o mogućnosti angažiranja helikopretskih jedinica“, kazao je Agić za agenciju Fena i nastavio:

„Ministarstvo sigurnosti BiH još jednom poziva sve građane, sve dobrovoljce da se jave lokalnim vatrogasnim jedinicama, lokalnim službama, da porazgovaraju s lokalnim vatrogasnim zvaničnicima i da pokušaju pomoći u gašenju požara.“

Kebo pomaže gašenje u Bratuncu

Dodao je da, prema dodatnoj informaciji kojom Ministarstvo raspolaže, u aktivnosti na pomoći u gašenju požara u rejonu Bratunca uključio se i potpredsjednik F BiH Mirsad Kebo koji je iz svojih odobrenih budžetskih sredstava izdvojio sredstva za nabavku naprtnjača za područje Bratunca. 

U općini Gacko aktivan je požar na Bjelasnici na nepristupačnom terenu gdje gori crnogorična šuma

Inače, novi požari pojavili su se tokom protekle noći u općini Bratunac, koja je već nekoliko dana zahvaćena vatrenom stihijom. Načelnik općinskog Štaba CZ Neđo Nikolić potvrdio je da je trenutno najteže stanje u naselju Krasnopolj, Osansko i Slapašnica, gdje je već ranije proglašeno stanje prirodne nesreće. Vatra se širi prema naselju Glogova i jednom šumskom kompleksu tamošnjeg šumarskog preduzeća. 


„Stari požar na području Sikirića se proširio i ugrožava naselje Zapolje i pokušava se spriječiti njegovo širenje“, rekao je Nikolić navodeći da to nije jedini problem s kojim se suočavaju. 

U više od deset općina u Republici Srpskoj bukte požari, a helikopteri OSBiH ne mogu se uključiti u gašenje vatre na području Trebinja, Gacka i Bratunca jer nisu u operativnom stanju, saopćeno je danas iz Uprave Civilne zaštite RS-a, prenosi novinska agencija Fena. O nemogućnosti angažiranja helikoptera Oružanih snaga BiH, kako navode, obavijestilo ih je Ministarstvo odbrane BiH. 

Iz garnizona u Bileći odobreno je angažiranje 30 pripadnika Oružanih snaga BiH koji bi trebalo da pomognu u gašenju požara na području Trebinja. U općini Šekovići aktivan je požar u rejonu Raševa, ali je gašenje otežano zbog nepristupačnog i miniranog terena. 


U Srebrenici na lokalitetu Blažijevići i Pribojevići gori bjelogorična šuma, nisko rastinje i petogodišnji zasad crnogorične šume, a vatru gase pripadnici vatrogasne jedinice i radnici tamošnjeg šumskog gazdinstva.

U mjestu Skenderovići između naselja Oparci i Brezovice gori bjelogorična šuma i nisko rastinje, a zbog nepristupačnog terena požar se ne gasi, ali se prati stanje na terenu. Požar, koji je jučer izbio u rejonu Bočac – Baljvine, u općini Kneževo i dalje je aktivan, a gašenje je usmjereno na sprečavanje širenja vatre na planinu Čemernicu. 

Na području Berega, u općini Sokolac, ponovo se aktivirao požar koji je ranije stavljen pod kontrolu. Jutros je nastavljeno gašenje požara koji je jučer u poslijepodnevnim satima buknuo u rogatičkom mjestu Stjenice. Požar je stavljen pod kontrolu sinoć oko 23 sata. Stanje na požarištu u rejonu Gostun u Novom Goraždu se i dalje prati, dok se u selu Hladila ponovo aktivirao požar koji je pod kontrolom, a požarna linija je u blizini kuća. 

Bileća: Vatra došla do kuća


I danas su aktivni požari na Trebinjskim brdima i kod Tvrdoša, a akcija gašenja je u toku 

Jutros je nastavljeno gašenje požara na području Bileće na potezu Davidovići - Lipnik - Rioca gdje se u toku noći požar približio kućama, pa su protekle noći dežurale dvije vatrogasne ekipe. Ugašen je požar na Mekoj Grudi

Iz Civilne zaštite RS-a potvrđuju da je pod kontrolom požar u Ljubinju u rejonu Ržani do – Pustipusi, ali je aktivan požar koji je izbio jučer u poslijepodnevnim satima u mjestu Plana dola - Gornja Ivica gdje gori nisko rastinje i bjelogorična šuma. I u općini Nevesinje i danas je aktivan požar u rejonu Trusine, dok je požar u rejonu Plužine ugašen, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak