Poziv bh. kompanijama da se vrate na libijsko tržište

Radiosarajevo.ba
Poziv bh. kompanijama da se vrate na libijsko tržište

Firme iz BiH mogle bi za 15 do 30 dana biti pozvane da se vrate na libijsko tržište, najznačajnije spoljno tržište kada je riječ o građevinskim poslovima, istakao je ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta. On je istakao da je u kontaktu sa novom libijskom vladom i da ima obećanje da će svi ugovori firmi iz BiH biti sačuvani.

Direktor Širbegović grupe Faruk Širbegović istakao je da se nova libijska vlada oglasila pismom u kojem saopštava da stoji iza svih ugovora kompanija iz BiH u Libiji, ali traže da sve bude dokumentovano.

"Oni će sve platiti, ali očekuju preciznost i tačnost. Bitno je da naše kompanije argumentuju svoje zahtjeve, da budu precizne i tačne", pojasnio je Širbegović.

Ukupna šteta koju su firme iz BiH pretrpjele zbog prekida radova izazvanih ratnim dejstvima iznosi 110 miliona eura. Vrijednost ugovorenih radova kompanija iz BiH u Libiji iznosi 659,1 milion eura, a očekivana dobit 54,5 miliona eura.

Oprema koja je kompanijama BiH ostala u Libiji vrijedan je 15,2 miliona eura, a materijala 8,4 miliona, dok su za realizaciju poslova u toj arapskoj zemlji kreditno ostale zadužene 7,7 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak