Požari u Jablanici: Dva turska helikoptera stižu sutra u BiH

Radiosarajevo.ba
Požari u Jablanici: Dva turska helikoptera stižu sutra u BiH

Dva helikoptera iz Turske koja će pomoći u gašenju požara koji više od 25 dana većim ili manjim intenzitetom gore na području Jabalnice, trebali bi krenuti za Bosnu i Hercegovinu sutra ujutro, potvrdio je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić za agenciju Anadolija.

“Turski helikopteri danas nisu stigli u BiH. Prema posljednjim podacima kojima raspolažemo, helikopteri će sutra ujutro krenuti iz Turske i mislimo da će oko 12 sati stići u BiH. Planiramo da ih odmah pošaljemo na požarišta na području Jablanice kako bi upotrijebili njihovu pomoć kada nam je već pružena. Ta pomoć će nam sigurno dobro doći”, kazao je Agić.

Međutim, on je napomenuo da postoji mogućnost i da turskim vlastima bude javljeno da ne šalju helikoptere ukoliko bi se do sutra smirilo stanje na požarištima u Jablanici.

“Ako se pokaže da je stanje stabilno i da možemo našim snagama da smirimo požare, onda bismo opozvali međunarodnu pomoć, jer bi bila šteta da prelaze toliki put, ako ot nije toliko potrebno”, kazao je Agić.

Dodao je da je stanje na terenu, prema informacijama pristiglim u nedjelju popodne, bolje nego prethodnih dana kada je bilo teško smiriti požare na području Jablanice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak