Požari u BiH ugrožavaju 12.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
Požari u BiH ugrožavaju 12.000 ljudi


Situacija na požarištima i dalje je veoma teška. Požari na području mjesnih zajednica Glavatićevo i Spiljani i dalje se šire, a ukupna opožarena površina veća je od 25 km2. Požari direktno ugrožavaju oko 12.000 stanovnika, saopćava Federalni operativni centar Civilne zaštite.

Neslužbeno se saznaje da će u gašenju požara tokom dana biti angažiran još jedan helikopter OSBiH

Helikopter EUFOR-a bio je jučer angažiran u vremenu od 9 do 14 sati, sa kratkim prekidima za smjenu posade, a procjenjuje se da je tokom 50-ak naleta ispustio više od 25 tona vode. Helikopter EUFOR- a će i danas biti angažiran na gašenju požara. U gašenju požara, u popodnevnim satim, bio je uključen i jedan helikopter OSBiH, koji je izvršio 12 naleta i ispustio oko 30 tona vode, objavila je novinska agencija Fena.

Katastrofa oko Konjica
U Kantonu Sarajevo u posljednja 24-sata, Profesionalna vatrogasna brigada KS imala je tri intervencije na gašenju trave u ulicama Dajanli Ibrahim-bega, Aleji ambasadora i Habibe Stočević. Svi požari su pogašeni

S obzirom da požar u selu Dužani ugrožava stambene objekte, angažman 25 pripadnika OSBiH produžen je do daljnjeg, a iz preventivnih razloga, opskrba električnom energijom isključena je od naselja Lađanica.

Zbog pogoršanja situacije na požarištu oko Konjica, a na zamolbu načelnika općine Emira Bubala općina Jablanica tokom jutra uputila je jedno vozilo i jednog vatrogasca kao ispomoć za gašenje požara na području općine Konjic. Grad Mostar jutros je uputio jedno vatrogasno vozilo i četiri vatrogasca, a prema riječima zapovjednika vatrogasne jedinice Konjic, Zdravka Kneževića, na požarištu su već angažirani vatrogasci iz Zenice, a stigli su i vatrogasci iz Tuzle.



Pored helikopterskih intervencija koje su planirane za danas, iz općine Konjic apeliraju na sve nivoe vlasti u BiH da angažiraju slobodne resurse u vidu MTS-a, vozila i ljudstva i stave ih na dispoziciju općini Konjic, kako bi se ovoj katastrofi stalo u kraj.

Trenutno na ovom području, koje je turistička destinacija, osim lokalnog stanovništva, boravi i veliki broj gostiju iz svih krajeva BiH kao i inozemstva

Situacija na ovom području je krajnje dramatična i prijeti da vatrena stihija prijeđe i na drugu stranu Neretve, gdje bi došlo do totalne blokade regionalne ceste Konjic-Borci-Boračko jezero-Glavatičevo-Kalinovik.

Zbog gustog dima vidljivost je smanjena u tolikoj mjeri da helikopteri trenutno ne mogu djelovati. Jedan helikopter EUFOR-a vrši izviđanje terena i kada se vidiljivost popravi helikopter OSBiH, koji je trenutno prizemljen u Rajlovcu, nastaviće sa gašenjem požara iz zraka.

Povrijeđeni u Čapljini

Na području općine Čapljina vatrogasci su u protekla 24 sata imali sedam intervencija. Tokom akcije gašenja u naselju Gnjilišta, gdje je u blizini kuća gorjela trava i raslinje, trojica pripadnika postrojbe zadobila su lakše ozljede.

Prema informacijama od OSCZ Tomislavgrad požari na planini Ljubuša - Crni vrh - Munjevac prema Rami je aktivan kao i požar na lokalitetu Pisana bukva, kod Šujice; OCZ Drvar javlja da je jučer došlo do požara ne predjelu Bastaški do, sjeverno od Drvara. Na području Livna registrovana su tri požara.

Na području općine Stolac, jučer u 14 sati, ponovno se aktivirao požar na lokalitetu Stolova koji je u jednom trenutku ugrožavao i repetitor „Eroneta“. Na području grada Mostara tokom protekla 24 sata vatrogasci su imali devet intervencija i to u Titovoj ulici gdje je gorjela zgrada sindikata, zatim u Bijelom polju, na Planinici, u Vrapčićima, na Bišću polju, na Tekiji, u Zaliku i u Vukovarskoj ulici, a gorjeli su trava i nisko raslinje, te u Franjevačkoj ulici tehnička intervencija. Trenutno nema aktivnih požara na području grada Mostara.


Problem na području Viteza

Zenički vatrogasci su jučer intervenisali u dva navrata u naselju Kanal. Kakanjski vatrogasci su u naselju Podvarda intervenisali na gašenju požara trave i niskog rastinja, a Žepački brzom intervencijom ugasili šumski požar u mjestu Goliješnica. U mjestu Turija u Bihaću gorjelo je nisko rastinje na površini od 0,1 ha

U Bosanskoj Krupi bila je jedna intervencija na lokaciji Panjak, kao i u Bosanskom Petrovcu. I u Cazinu je bila jedna intervencija. Velika Kladuša imala je dvije intervencije. U Banovićima je u naselju Borovac došlo do manjeg šumskog požara, koji je lokaliziran i ugašen, a općina Lukavac je imala tri intervencije.

U Živinicama su bile dvije intervencije na gašenju požara ; na području Viteza, jučer je izbio šumski požar u mjestu Kruščica, u rejonima Crvene stijene i vodoopskrbne zone izvorišta Ilidža, iz kojeg se pitkom vodom snabdijevaju građani Viteza i veliki dio Zenice. Na terenu su vatrogasne jedinice koje pokušavaju lokalizovati požar koji je još aktivan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak