Požari pred gradskom jezgrom Kojica

Radiosarajevo.ba
Požari pred gradskom jezgrom Kojica


Vatrena stihija hara okolicom Konjica, te se nalazi pred gradskom jezgrom ovog grada na Neretvi. Ovo je za agenciju Anadolija pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i vatrogasce Husein Hodžić.

Naime, vatra posebno ugrožava mjesta Spiljani i Glavičina, što su prigradski dijelovi Konjica.

Također, dio požara koji se spušta od sela Bijela, kreće se planinskim vijencem koji vodi prema Konjicu. Od snage vjetra zavisi kojom će se brzinom spustiti prema gradu.

"Stanje se pogoršalo, jer snažan vjetar raznosi požar i na nepristupačne terene. Trenutno na četiri različite lokacije imamo požar. Ograničeni smo ljudstvom i materijalnom opremom, pa ne možemo da pokrijemo sve požare. Najteža situacija je u rejonu mjesne zajednice Spiljani, tako da se požar sada širi prema Ljutoj i kasarni koja se nalazi tamo", izjavio je Hodžić za agenciju Anadolija.

BIHAMK: Zaobiđite put Konjic - Boračko jezero

Aktivan je i požar na lokalitetu Vrapča, to jeste na  put od Konjica prema Boračkom jezeru. Vjetar stalno prenosi vatru na nova područja, pa su ekipe koje gase  požare nemoćne. Osim toga, vatra je izbila na miniranim i nepristupačnim terenima.

Stanovništvo još uvijek nije ugroženo

"Stanovništvo i kuće trenutno nisu ugroženi, ali situacija se mijenja iz sata u sat. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će tako i ostati. Prioriteti su nam naravno građani i stambeni objekti. Ukoliko vidimo da objektima prijeti opasnost, odmah raspoređujemo ljude kako bismo spriječili štete", naglasio je Hodžić.

Hodžić razočaran sistemom sistem zaštite i spašavanja u Federaciji BiH.

"Svaka pomoć je zakašnjela kada vam izgori dvije i po do tri hiljade hektara šume. Poređenja radi, naša općina je teritorijalno veća od Sarajeva, a imamo 12 vatrogasaca, dok Sarajevo ima 150. Ovaj region najpodložniji je požarima, a crnogorična šuma izuzetno brzo gori", istakao je Hodžić.

"Žalosno je što ovo moram reći, ali je činjenica da sistem zaštite i spašavanja u Federaciji BiH ne funkcionira. Ovo je dokaz. Jer mi od maja konstantno imamo požare, dakle, već dva do tri mjeseca, a niko ništa ne podruzima. Kada se požar proširi na ovako velika područja, kasno je tada slati helikoptere. Bitna je brza intervencija, jer svaki šumski požar, koji se u startu ne ugasi, kasnije niko ne može ugasiti", prokomentirao je Hodžić apel Federalne uprave civilne zaštite drugim kantonima da pošalju svoje vatrogasne jedinice u Konjic.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak