Požar se oteo kontroli: Širi se prema općini Konjic

Radiosarajevo.ba
Požar se oteo kontroli: Širi se prema općini Konjic

Požar na Draganjskoj planini, u predjelu Prenja u općini Jablanica, ugrozio je mještane Draganova sela, Ravne, Bijele i Tretišća, a trenutno se širi prema općini Konjic, izjavio je za Fenu pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić.

Kako je rekao požar je buknuo prije pet dana, točnije 30. jula od udara groma nakon čega je došlo do paljenja i požara u Tretišću.

Požarj je u četvrtak stavljen pod kontrolu, ali se, kako je rekao Nezirić, u petak zbog jakog vjetra otrgao kontroli.

"Pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH smo imali jučer i uspjeli smo požar lokalizirat, međutim, jutros zbog gustoga dima helikopter nije mogao djelovat", kazao je Nezirić.

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica  kazao je kako poslijepodne u ovoj općini očekuju pomoć iz zraka.

"Na suzbijanju požara radi 45 ljudi. Problem je što je teren takav da je požaru gotovo nemoguće pristupiti. Radi se o strmini te samo ljudstvo tu puno ne može pomoći", objašnjava Nezirić.

Ovim putem on pozvao za pomoć i lokalno stanovništvo, ističući kako bi najboljem slučaju dobro došla međunarodna pomoć i poslala kanader.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak