Požar opet bjesni, kanaderi došli kasno

Radiosarajevo.ba
Požar opet bjesni, kanaderi došli kasno

Dva kanadera koje je Hrvatska poslala u BiH kao pomoć gašenju požara koji već danima plamti na području Jablanice i uništava šumska bogatstva danas su poslije podne stigla i već se satima bore s vatrenom stihijom na ugroženim područjima.

Kako je za Avaz.ba kazao Omer Drežnjak, direktor Profesionalne vatrogasne brigade Jablanica, oni nad požarištem djeluju već dva, dva i po sata, no situacija je i dalje teška.

''Strah me je ovoga što se dešava. Vatra je, praktično, došla na 50 metara od željezničke pruge prema Mostaru. Kanaderi su jučer 99 posto posla uradili i, da su došli ranije, mi bismo sada bajramovali kako treba. Ali požar se potpuno aktivirao i izgubili smo kontrolu'', naveo je Drežnjak.

On je dodao da su vatrogasci prije dolaska kanadera pet-šest sati pokušavali ugasiti vatrenu stihiju, ali nisu imali nikakvih izgleda.

''U pitanju je šikara, šuma, nema puteva nikakvih. Vjetar puše, a temperatura je viša od 50 stepeni. Ne spavamo devet dana i mogu reći da nas samo Bog može spasiti'', tvrdi Drežnjak.

Dio požara u Draganjskoj planini ide prema opštini Konjic i naselju Idbar, dok drugi krak ide južno ka Dragan Selu. U gašenju požara iznad Jablanice juče i danas su učestvovala dva kanadera iz Hrvatske, a i u narednom periodu se očekuje njihov angažman.

Evropska komisija pohvalila je danas angažman Hrvatske kao članice EU u gašenju požara u BiH.

Požar je izbio prije devet dana u podnožju planine Prenj na području opštine Jablanica, nakon udara groma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak