Povratak Srba u dolinu Neretve

Radiosarajevo.ba
Povratak Srba u dolinu Neretve

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas, 27. marta, u Sarajevu igumana manastira Žitomislići Danila Pavlovića i paroha Parohije konjičke jereja Milana Bužanina, s kojima je razgovarao o problemima s kojima je suočena povratnička populacija srpske nacionalnosti u dolini Neretve, a posebno u Gradu Mostaru.

Kako je saopšteno iz Federalne vlade, na sastanku su razmatrane mogućnosti o pružanju podrške u projektima održivog povratka. U tom su kontekstu, gosti upoznali ministra o prioriritetima i potrebama u rekonstrukciji stambenih i vjerskih objekata, zapošljavanju, putnoj infrastrukturi i elektrifikaciji.

Ministar Osmanović iskazao je snažno opredjeljenje za nastavak procesa povratka Srba u navedena područja te je obećao:

„Učinit ćemo sve što je u našoj moći da podstaknemo i pomognemo povratak, a naročito održivi povratak i zapošljavanje mladih - podsticat ćemo zapošljavanje ove populacije i u organe uprave i javna preduzeća. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je na raspolaganju i za sve druge iskazane potrebe i prioritete.“

Procjene su kako se do sada u ovo područje vratilo oko šest hiljada Srba i postoji izražen interes za nastavak tog procesa. Osmanović je prihvatio poziv da, u što skorije vrijeme, posjeti povratnička mjesta u dolini Neretve, saopšteno je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak