Povećanje penzija u RS-u za 3,5 posto

Radiosarajevo.ba
Povećanje penzija u RS-u za 3,5 posto

Penzije u Republici Srpskoj bit će povećane za 3,5 posto počevši od septembra ove godine, a od januara 2014. bit će dodatno uvećane za dva posto, konačna je odluka Vlade RS-a.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je nakon današnje radno-konsultativne sjednice Vlade RS-a potvrdila u izjavi novinarima u Banjoj Luci da su svjesni da ovo povećanje nije dovoljno da bi se suštinski promijenio materijalno-socijalni položaj najstarije kategorije stanovništva, jer je za to potrebno puno više sredstava.

Ipak, u vrijeme krize, smatraju u Vladi, ne smije se od penzionera tražiti da dalje čekaju "bolja vremena".

"Penzioneri ne smiju biti oni koji će nositi teret krize, više nego što je to slučaj s drugim kategorijama", rekla je Cvijanović i potvrdila da je činjenica da penzioneri u RS-u nisu imali značajnija povećanja primanja, osim redovnog usklađivanja početkom godine od 1,6 posto.

Najniža penzija u RS-u, isplaćena u augustu, iznosila je 160, a prosječna 314 KM i predstavlja 39,1 posto prosječne plaće u RS-u.

Sredstva za povećanje penzija do kraja  godine postoje, kako je dodala Cvijanović, u entitetskom budžetu, a u Vladi RS-a namjeravaju da povećanje za još dva posto od 2014. godine finansiraju putem određenih ekonomskih mjera, koje se odnose na restarećenje privrede i bolju naplatu doprinosa.

Da bi se povećale penzije neophodno je usvojiti izmjene i dopune zakona o PIO-u, koje će biti upućene u parlament RS-a.

Najavljeno povećanje penzija za korisnike Fonda PIORS-a tema je i današnje redovne sjednice Udruženja penzionera RS-a u Tesliću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak