Potvrđeno: Ibro Berilo iz pritvora prebačen na KCUS

8
A. S.
Potvrđeno: Ibro Berilo iz pritvora prebačen na KCUS

Načelnik Trnova Ibro Berilo prebačen je iz pritvora u Zenici na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Kako nam je rečeno, on je imao ozbiljne zdravstvene probleme.

Podsjetimo, Ibro Berilo, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Trnovo, osvojio je 1.312 glasova, dok je njegov protivkandidat Bajro Lindov iz Socijaldemookratske partije (SDP) osvojio 384 glasa.

CIK prelomio: Ponovo će se brojati glasovi na još 20 biračkih mjesta

Ibro Berilo, aktuelni načelnik Općine Trnovo predizbornu kampanju vodio je iz pritvora, gdje se nalazi zbog zloupotrebe položaja.

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor Ibri Berilu, Nađi Milišić i Adisu Mulaosmanović, početkom septembra, za još dva mjeseca.

Oni su osumnjičeni za korupciju i pranje novca u vezi s gradnjom na Bjelašnici, saopštilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo 5. septembra.

Uhapšeni su 5. augusta u policijskoj akciji, a kantonalno Tužilaštvo je navelo da se "radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca".

Pritvor im je produžen na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti kazneno djelo.

Advokat Pizović potvrdio: Usvojena žalba na odluku o određivanju pritvora za Ibru Berila

Hapšenju, u okviru akcije "Incitat", prethodili su pretresi na nekoliko lokacija u Kantonu Sarajevo, među kojima su prostorije Općine Trnovo i firme LOK-PIL d.o.o. Sarajevo, te još nekoliko lokacija na Bjelašnici.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objavio je u septembru 2022. kartu na kojoj su ucrtana mjesta, većinom na Bjelašnici, na kojima je šuma bespravno posječena radi gradnje stambenih i drugih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak