Potvrđeni kandidati Ljubljanskog muftijstva

Radiosarajevo.ba
Potvrđeni kandidati Ljubljanskog muftijstva

Ljubljansko muftijstvo utvrdilo je kandidature za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), javlja agencija Anadolija.

Izborno tijelo Ljubljanskog muftijstva predložilo je sarajevskog muftiju Huseina ef. Smajića za budućeg poglavara IZBiH. Husein ef. Smajić je na sinoćnjem zasjedanju Sarajevskog muftijstva predložen za novog reisu-l-ulemu IZBiH.

Također, podržali su kandidature Ejuba ef. Dautovića, muftije zeničkog, Huseina ef. Kavazovića, muftije tuzlanskog i Nusreta ef. Abdibegovića, muftije travničkog.

Muftija Kavazović do sada je sakupio ukupno deset kandidatura. Podržali su ga Ljubljansko, Sarajevsko, Zeničko, Bihaćko, Tuzlansko, Mostarsko, Banjalučko i Goraždansko muftijstvo. Također, kandidirala ga je i Islamska zajednica u Hrvatskoj i Mešihata IZ u Srbiji.

Do sada su organi IZBiH utvrdili pet kandidata za reisu-l-ulemu. Pored bosanskohercegovačkih muftija: Kavazovića, Dautovića, Abdibegovića i Smajića, među kandidatima je i doc. dr., hafiz Halil ef. Mehtić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

U konačnom izboru otpast će dva kandidata, jer Ustav IZBiH predviđa trojicu kandidata u izbornoj utrci za vjerskog poglavara Bošnjaka.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak