Potvrđena optužnica za zločine u Viktor Bubnju

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica za zločine u Viktor Bubnju

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Besima Muderizovića, Ramiza Avdovića i Iliuan Nicolae Vintilu koja ih tereti za zločin u zatvoru i kasarni „Viktor Bubanj“ u Sarajevu 1992. godine.

Prema optužnici, Muderizović je bio zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i komandir vojnog zatvora u „Viktor Bubnju“, a Avdović komandir straže u ovim objektima. Vintila, koji je rođen u Rumuniji, kako se navodi, bio je kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Optuženi su, prema optužnici, u periodu od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

„Zatočeni civili bili su podvrgnuti namjernom nanošenju snažnog tjelesnog ili duševnog bola, te prisiljavani rad“, naveli su iz Suda BiH.

Muderizović i Avdović nalaze se u pritvoru od oktorba ove godine, dok se Vintila brani sa slobode, prenosi Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak