Potvrđena optužnica protiv Osmana Šege

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv Osmana Šege

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Armije BiH koji se tereti za zločine nad hrvatskim civilnim stanovništvom Bugojna.

Osman Šego, bivši vojni policajac 307. motorizovane brigade Armije BiH (ABiH), tereti se da je 1993. godine učestvovao u ubistvima, mučenjima, kao i prisiljavanju na prinudni rad civila zatočenih u Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara, te naseljima Guvno i Vrbanja u Bugojnu.

U optužnici se navodi da je Šego 26. jula 1993. godine učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenih civila hrvatske nacionalnosti u Marksističkom centra – Klosteru časnih sesatara, a potom i odvođenju i ubistvu jednog od civila.

Šego se također tereti za prisiljavanje na prinudni rad zatočenih civila iz Marksističkog centra – Klostera časnih sestra u naselju Vrbanja u Bugojnu, gdje su bili primorani da sakupljaju i ukopavaju leševe i kopaju grobna mjesta.

"Šego je tom prilikom, zajedno sa drugim vojnim policajcima posmatrao kako dvojica pripadnika Armije BiH fizički i psihički zlostavljaju jednog od zatočenika, ne pokušavajući ih spriječiti u tome. Zatočenik je tom prilikom od zadobijenih udaraca podlegao istog dana", navodi se u optužnici.

Optužnica protiv Šege, koji se brani sa slobode, prvobitno je podignuta u oktobru prošle godine, ali je Državni sud vratio na doradu, nakon čega je Tužilaštvo 8. marta ove godine dostavilo dorađenu optužnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak