Potvrđena optužnica protiv Durmiševića i Lučića

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv Durmiševića i Lučića

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv profesora na Pravnom fakultetu u Sarajevu Enesa Durmiševića i Zdravka Lučića.
Kantonalno tužilaštvo TK-a je 24. maja 2012, podiglo optužnicu i protiv još dva profesora ovog fakulteta. Ipak, Općinski sud je zbog njihove smrti - koja je nastupila nakon podizanja optužnice - protiv njih obustavio krivični postupak

Durmiševiću se u jednoj tački optužnice na teret stavlja krivično djelo spolni odnos zloupotrebom položaja, a Lučiću u dvije tačke optužnice krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, a vezano za period od 2003. do 2006, kada su radili kao profesori Pravnog fakulteta Sarajevo, odjeljenje u Tuzli.

Durmišević se optužnicom tereti da je 2006.  radeći kao profesor na Pravnom fakultetu zloupotrebom svog položaja naveo na spolni odnos studenticu koja se prema njemu nalazila u odnosu zavisnosti da bi joj bez polaganja ispita upisao pozitivnu ocjenu iz predmeta koji je predavao na prvoj godini fakulteta.

Lučić se tereti da je prvo 2003, pa potom i 2006, radeći kao profesor na ovom fakultetu, iskoristio svoj službeni položaj i za nekoliko studentica upisao pozitivne ocjene iz predmeta koje je predavao iako one nisu pristupile polaganju ispita, rečeno je u saopćenju koje je prenijela novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak