Potvrđena optužnica protiv Božidara Kuvelje

Radiosarajevo.ba
Potvrđena optužnica protiv Božidara Kuvelje

Državni sud potvrdio je optužnicu kojom se bivšem policajcu Božidaru Kuvelji na teret stavlja učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Kuvelja, bivši pripadnik Drugog voda Prve čete Centra za obuku "Jahorina" pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optužen je da je 12. jula 1995. godine učestvovao u pretresu naselja na širem području Potočara, s ciljem okupljanja Bošnjaka u "sabirni centar Potočari", kao i za odvajanje muškaraca i odvođenje do "bijele kuće" gdje su bili zatočeni i maltretirani.
"Nadalje, optuženi Kuvelja je, u večernjim satima 13. jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Centra za obuku Jahorina, učestvovao u strijeljanju više od hiljadu zarobljenih muškaraca Bošnjaka, koje do tada nisu uspjeli usmrtilti pripadnici Drugog odreda Šekovići", navodi se u optužnici.

Kuvelja je optužen da je učestvovao u strijeljanju oko 100 muškaraca Bošnjaka, ispred skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac), koji su nakon strijeljanja "na prevaru pozvani da izađu radi ukazivanja ljekarske pomoći".
"Optuženi Kuvelja je pucajući iz automatske puške vršio 'ovjeravanje' svakog muškarca za kojeg bi se uvjerio da je još živ", stoji u optužnici.
Kuvelja je uhapšen 18. januara ove godine, od kada se i nalazi u pritvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak