Potresan govor učenice iz Sanskog Mosta: "Profesorice, uvijek ćemo te se sjećati i voljeti"

0
Radiosarajevo.ba
Potresan govor učenice iz Sanskog Mosta: "Profesorice, uvijek ćemo te se sjećati i voljeti"

Komemorativna sjednica za troje ubijenih u zločinu koji se dogodio prije dva dana u Gimnaziji u Sanskom Mostu održana je u petak, 23. augusta, u prostoru gradskog kina pred porodicama ubijenih, velikim brojem građana, kao i predstavnika društveno političkog i vjerskog života.

Cijeli događaj bio je protkan bolnim i dubokim emocijama zbog gubitka dragocjenih života i građana koji su svojim životom i radom ostavili trajni pečat u životu ove lokalne zajednice.

Direktor Gimnazije, Nijaz Halilović, sekretarica Nisveta Kljunić i profesorica engleskog jezika, Gordana Midžan, ubijeni su u krvavom zločinu kada ih je hicima iz automatske puške usmrtio domar Mehemed Vukalić, koji je potom sam sebi pokušao oduzeti život.

Uznemirujuće | Snimak pucnjave u Njemačkoj: Ubica 'potegao' pištolj pred užasnutim putnicima

Od ubijenih su se biranim riječima oprostili predstavnici njihovih porodica, kao i prosvjetne zajendnce Unsko-sanskog katona.

Također, prigodnim riječima na komemoraciji su se obratili Denis Osmankić, ministar obrazovanja u Vladi USK, Vojin Mijatović, potpredsjednik Vlade Federacije BiH i Duška Jurišić, zamjenica ministra civilnih poslova i ljudskih prava u Vijeću ministara BiH.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović izrazio je veliko žaljenje zbog događaja koji je duboko potresao ovu lokalnu zajednicu, te je istakao kako poslije toga ništa više neće biti isto.

"Na nama je da se pogledamo svi u oči i zapitamo šta je to pogrešno u našem društvu i da zajedno radimo na ispravljanju svih anomalija koje mogu dovesti do ovakvih događaja. Nadamo se da se ovako nešto nikada i nikome neće ponoviti, a u ovome trenutku moramo biti uz porodice ubijenih i pružiti im svu neophodnu podršku", kazao je Hasanbegović.

Posebno emotivno bilo je obraćanje učenice Iman Omić, koja je podsjetila na ubijene profesor istakavši kako će zauvijek ostati u srcima svih učenika. "Naša profesorica Goca je bila ličnost koja nam nije podarila samo znanje engleskog jezika, već nam je bila etički uzor u svemu. Nikada više nećemo čuti zvuk njenih potpetica hodnicima škole koje su najavljivale početak časa engleskog. Nikada više nećemo čuti ono njeno. 'Only in english, please!', profesorice uvijek ćemo te se sjećati i voljeti.

Pamtit ćemo i našeg profesora Halilovića koji nam je predavao demokratiju i učio nas o društvenim vrijednostima, kao i našu sekretarku Kljunić koja je uvijek govorila kako je ponosna na nas”, rekla je između ostalog ova učenica često prekidana jecajima i suzama prisutnih.

U suzama i boli: Sanski Most se oprostio od nevinih žrtava trostrukog ubistva

Inače, treba reći kako su svo troje ubijenih bili pred penzijom, a da je profesorici Midžan ostalo tek još dva radna dana.

Nisveta Kljunić biće danas ukopana na gradskom mezarju Greda, dženaza i ukop Nijaza Halilovića obaviće se u njegovom rodnom Donjem Kamengradu sutra, dok će Gordana Midžan biti ukopana u ponedjeljak na gradskom groblju Šušnjar, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak