Potpuno obustavljen rad Željeznica RS

Radiosarajevo.ba
Potpuno obustavljen rad Željeznica RS

Željeznički saobraćaj u Republici Srpskoj potpuno je obustavljen jutros u sedam sati. 

Generalni štrajk posljedica je odluke uprave preduzeća da pokrene disciplinski postupak protiv četvorice radnika, koji su, poštujući minimum procesa rada, odbili da voze na određenim relacijama. 

Predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin potvrdio je da će potpuna obustava svih putničkih i teretnih vozova u RS trajati sve dok uprava "Željeznica RS-a" ne povuče pokrenute disciplinske prijave.
 
Marin je dodao da su radnici "Željeznica RS" u potpunosti poštovali minimum procesa rada, tako da disciplinske prijave nisu osnovane. 

S druge strane, u upravi ovoj javnog preduzeća koje ima akumulirane gubitke od 173 miliona KM, tvrde da nisu pokrenuli nijedan disciplinski postpak, već da je samo zaprimljena jedna prijava protiv radnika koji je odbio da izvrši radni zadatak. 

Direktor preduzeća Dragan Savanović navodi da radnici nisu poštovali minimum procesa rada koji je prije početka štrajka 3. juna odredila Vlada, već su, kaže, samo određivali koje će termine za saobraćanje vozova ukidati. Zbog toga, kaže, neće odustati od sankcioniranja odgovornih, jer se mora poštovati Zakon o štrajku.

Sindikalci, međutim, tvrde da je ovo samo jedan od pokušaja uprave preduzeća da “minira” eventualne pregovore koji su se vodili o isplati dugovanja prema radnicima u “Željeznicama RS-a”, koji prelaze 20 miliona maraka. 

Međutim, sve što sada uprava može da ponudi je isplata regresa za 2009. i 2010., dok bi se isplata tri plaće podjelila na više rata i reprogramila na duži period. 

Savanović predlaže i kompletnu reorganizaciju u tom javnom preduzeću koje grca u dugovima, ali koja bi podrazumijevala i otpuštanja zbog tehnološkog viška. Ali, sada tek treba ponovo otvoriti pregovore resornog ministartsva i predstavnika uprave i sindikata kako bi se pokrenuo željeznički saobraćaj u RS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak