Potpisivanje sporazuma i protokola između BiH i Njemačke

Radiosarajevo.ba
Potpisivanje sporazuma i protokola između BiH i Njemačke

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i ambasadorica Savezne Republike Njemačke Ulrike Maria Knotz, potpisat će sutra, 15. januara, u Sarajevu Provedbeni protokol o readmisiji.

Ovaj sporazum trebao bi značajno olakšati provođenje ranije potpisanog Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvola i doprinijeti smanjenju nepoštivanja pravila bezviznog režima građana BiH. 

Također, bit će potpisana i Zajednička izjava o namjerama saradnje u borbi protiv kriminala, prije svega na području terorizma, organiziranog kriminala i nezakonite trgovine narkoticima između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Njemačke, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Time se jača saradnja na suzbijanju kriminala i očuvanja sigurnosti, kao i razmjene informacija i iskustava iz tog područja. 

U oblasti policijske saradnje Njemačka i Bosna i Hercegovina rade godinama veoma dobro i s puno povjerenja - tako je Granična policija Bosne i Hercegovine od 2000. godine dobila njemačku podršku u vrijednosti od 3,5 miliona eura. 

Savezna policija Njemačke i Savezni ured za kriminalistiku njeguju usku saradnju sa agencijama SIPA, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i policijskim službama entiteta i podržavaju ih, primjera radi sa programima usavršavanja u području borbe protiv korupcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak