Potpisan protokol o saradnji tužilaštava BiH i Srbije

Radiosarajevo.ba
Potpisan protokol o saradnji tužilaštava BiH i Srbije

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i Tužilaštvo BiH potpisali su u Briselu Protokol o saradnji u predmetima ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, javlja Justice Report

Nakon više od godinu dana odgađanja, u zgradi Evropske Komisije u Briselu, glavni tužioci Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije Goran Salihović i Vladimir Vukčević potpisali su protokol kojim će biti olakšana razmjena dokaza u predmetima ratnih zločina. 

“Za ratne zločince će od sada na svim granicama u regionu biti podignuta rampa pravde. Stvorena je mogućnost efikasnije zaštite interesa žrtava”, izjavio je Vukčević povodom potpisivanja.

Iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije navedeno je da je potpisivanjem Protokola zaokružen “neophodan okvir za pravdu u regionu” jer on definiše instrumente za efikasno procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine. 

“Na principu dobrovoljnosti, ovaj dokument omogućava ustupanje dokaza i informacija u predmetima ratnih zločina između dva tužilaštva, posebno u slučajevima paralelnih istraga”, navedeno je u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. 

Cilj protokola je da se ukinu paralelne istrage u BiH i Srbiji, da se omogući razmjena dokaza, te da se omoguće suđenja počiniocima koji žive u jednoj zemlji a počinili su zločine u drugoj. 

Protokol je potpisan u prisustvu predstavnika Evropske unije, Misije OSCE-a i ambasadora SAD-a za pitanja ratnih zločina Stephena Rappa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak