Potočari: Klanjana dženaza i završen ukop za 409 Srebreničana

Radiosarajevo.ba
Potočari: Klanjana dženaza i završen ukop za 409 Srebreničana

Ažurirano 14:00 Završen je ukop 409 žrtava genocida u Srebrenici. Desetine hiljada građana okupljenih danas je u Memorijalnom centru Potočari klanjalo dženazu-namaz. Učenje na kaburima i dova planirani su u 14.50 sati.

Ažurirano 13:45; u Memorijalnom centru u Potočarima klanjana dženaza za 409 žrtava genocida u Srebrenici, prvog genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Dženazu je klanjalo više desetina hiljada ljudi koji su danas u Potočarima.

Ažurirano 13:25; Reisu-u-ulema Husein ef. Kavazović se nakon namaza obratio prisutnima, a u toku je nošenje tabuta od Musalle do mezarja i spuštanje u mezare. U toku je i čitatanje imena 409 žrtava koji će danas biti ukopani u Potočarima.

Ažurirano 13:00; U Potočarima je počelo klanjanje podne i ikindija namaza koje predvodi bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić. Nakon klanjanja dženaza-namaza slijedi iznošenje tabuta od Musalle do mezarja te čitanje imena žrtava genocida.

Ažurirano 12:45; Učenjem sure Ja'sin počeo je vjerski dio komemoracije u Potočarima. Dženaza-namaz će predvoditi Husein-efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH. 

Od danas, u najvećem bosanskom mezarju će biti ukupno ukopano 6.066 žrtava genocida.

Ažurirano 12:00; Nakon govora zvaničnika, i polaganja vijenaca ispred Memorijalnog kamena, uslijedio je vjerski dio obreda i učenje dijelova Kur'ana. Počela je padati kiša. Omladinski hor iz Zenice je i ove godine izveo Srebrenički inferno koji uvijek dotakne u najdublje emocije. 

Danas su na zgradama institucija FBiH zastave na pola koplje. Dan žalosti nije u cijeloj BiH. Skup u Potočarima osiguravaju pripadnici MUP-a Republike Srpske, ali i drugih agencija. 

Prema podacima posmrtni ostaci su pronađeni na vise od 150 lokaliteta na području Podrinja. Najveći broj ubijenih pronađen je na području općine Zvornik.

U mjestu Kamenica je u 13 sekundarnih grobnica pronađeno i ekshumirano više od 4.000 posmrtnih ostataka. 


Intoniranjem himne i podizanjem zastave Bosne i Hercegovine, u 11,00 sati je počeo zvanični program komemoracije u Potočarima

Danas će biti ukopano još 409 žrtava genocida u Srebrenici. 

Posljednji smiraj će naći i 44 maloljetne osobe i jedna beba. Najstarija žrtva koja će danas biti sahranjena je 94-godišnjak. Tabut na kojem je broj 403 je najmanji. To je tabut u kojem će biti ukopana Fatima Muhić.

Nakon intoniranja himne i odavanja počasti minutom šutnje i učenjem Fatihe su uslijedili govori zvaničnika.

Prisutnima se obratio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković u ime Organizacionog odbora za obilježavanje genocida, koji je poručio da se Srebrenica ne smije zaboraviti.

Ambasador SAD u BiH Patrick Moon u svom obraćanju pročitao je i poruku američkog državnog sekretara Johna Kerryja

Porodicama koje su na ovaj dan čekale 18 godina obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Podijelio je poruke koje je dobio od jedne muslimanke i franjevca Bosne Srebrne. Oboje su zagovarali širenje ljubavi i mira umjesto mržnje.

Obratili su se i predstavnik Saudijske Arabije za saradnju sa parlamentom BiH Abdulah al Harbei, te turski ministar kulture Imer Čelik

Nils Muižnieks, komesar za ljudska prava Vijeća Evrope, tokom današnje komemoracije u Potočarima za 409 identificiranih žrtava genocida, izjavio je da njegovo prisustvo toj komemoracije znači solidarnost Vijeća Evrope sa žrtvama genocida.

Prenio je spremnost Vijeća Evrope da pomogne zemljama u regionu u pogledu stanja i valdavine prava u njihovim sredinama.

Svoj govor je održao i Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

Planirano je da u 12,00 sati počne ukop 409 ubijenih Srebreničana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak