Potjernica za Knezovićem, osam policajaca pod istragom

Radiosarajevo.ba
Potjernica za Knezovićem, osam policajaca pod istragom
Osvježeno u 17,00

Kantonalni sud Zapadnohercegovačkog kantona donio je odluku o izdavanju naloga za raspisivanja međunarodne potjernice za odbjeglim Oliverom Knezovićem, javlja FTV.

Federalna uprava policije će u najkraćem roku raspisati potjernicu i dostaviti je Interpolu.

Glavni zapovjednik Sudske policije Federacije BiH Edin Vehabović izjavio je da za sada nisu poznate nove informacije u vezi sa bjekstvom Olivera Knezovića iz pritvora Kantonalnog suda u Širokom Brijegu.

Interna policijska istraga osmorice policajaca

Istraga u vezi s bijegom Olivera Knezovića, osumnjičenog za ubistvo Vedrana Puljića, proširena je na još šest službenika Sudske policije FBiH koji su bili u kontaktu s osumnjičenim, potvrdio je Feni Edin Vehabović, glavni zapovjednik Sudske policije FBiH.

Trenutno je istragom, odnosno internim postupkom, obuhvaćeno osam službenika Sudske policije, uključujući Ivana Barića i Marinka Barbarića koji su suspendirani u utorak.

"Istraga se nastavlja i u ovom trenutku nije moguće iznositi nove detalje u vezi s utvrđivanjem činjenica u ovom slučaju", kazao je Vehabović.

Uporedo s internim postupkom u sklopu Sudske policije vodi se i krivična istraga po naredbi Tužiteljstva Zapadnohercegovačkog kantona.

Prema dostupnim informacijama, Oliver Knezović u ponedjeljak se dobrovoljno predao policiji, priznavši da je pucao iz "kalašnjikova" tokom nereda u Širokom Brijegu koji su izbili uoči utakmice nogometnih klubova "Široki Brijeg", "Sarajevo", a u kojima je smrtno stradao navijač Sarajeva.

Knezović je istog dana oko ponoći pobjegao iz prostorija za zadržavanje osoba lišenih slobode u Širokom Brijegu i zasada je nedostupan bh. pravosuđu.

Amir Јaganjac, predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH, koji je odgovoran za rad i organizaciju Sudske policije, izjavio je za BH Radio 1 da je sudska policija u Širokom Brijegu raspolagala svim uslovima za zadržavanje Knezovića, prenijela je Srna.

Hrvatska policija traga za Knezovićem

Hrvatska policija preduzela je mjere nakon što je obaviještena da postoji mogućnost da se u Hrvatskoj krije Oliver Knezović, osumnjičen za ubistvo navijača Vedrana Puljića, nakon bjekstva iz zatvora u Širokom Brijegu, javlja Srna.

Vezano: Šta se desilo u Širokom Brijegu? (VIDEO)

Načelnik Kancelarije direktora policije Krunoslav Borovec rekao je da hrvatska policija preduzima aktivnosti u tom pravcu i da je u stalnom kontaktu sa kolegama iz Federacije BiH sa kojima razmjenjuju informacije.

Borovec je izrazio nadu da će osumnjičeni Knezović, ukoliko se nalazi u Hrvatskoj, biti uhapšen.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak