'Poštedili ste Karremansa, ali borbu za istinu nastavljamo'

Radiosarajevo.ba
'Poštedili ste Karremansa, ali borbu za istinu nastavljamo'

Srebreničanin Hasan Nuhanović ogorčen je jučerašnjem odlukom javnog tužitelja u Arnhemu jer bivši zapovjednik holandskog bataljona Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Thom Karremans, njegov zamjenik Rob Franken i Berend Oosterveen neće biti krivično gonjeni zbog svoje uloge u genocidu u Srebrenici jula 1995 godine kada je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Thom Karremans je svjetskoj javnosti postao poznat po snimcima ispijanja rakije sa zapovjednikom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, koji trenutno u Haagu odgovara za genocid u Bosni i Hercegovini, kao i kukavičkom ponašanju pred Mladićem prilikom ulaska srpskih snaga u Srebrenicu jula 1995. godine.

Karremans je postao simbol odsustva volje međunarodne zajednice da zaštiti Bošnjake tokom užasne agresije na BiH.

Inače, krivičnu prijavu protiv Karremansa i ostalih podnijeli su upravo Hasan Nuhanović, koji je jula 1995. godine bio prevodilac holandskog bataljota, i porodica Rize Mustafića, bivšeg električara u bazi holandskog bataljona. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatraju da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

"Na osnovu intenzivnog i savjesnog ispitivanja činjenica, javno tužilaštvo je odlučilo da se Karremans, Franken i Oosterveen ne mogu smatrati odgovornim za umiješanost u zločine koji je počinila VRS u julu 2005. u Srebrenici", saopćio je javni tužilac.

Nuhanović najavljuje borbu za istinu. Ostaje mu mogućnost podnošenja žalbe na odluku tužioca u Holandiji te postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburgu. No, ujedno, on se  pita da li će i narednih 10-tak godina provesti na sudovima i da li će dočekati sudsku potvrdu istine.

Nuhanović u razgovoru za AA kaže da je sinoć od advokata u Amsterdamu dobio informaciju da će danas biti donesena tužilačka odluka.

''Nisam imao prevelika očekivanja. Radi se o krivičnoj prijavi koju je javnost u Holandiji, po meni, mnogo ozbiljnije uzela nego građansku parnicu protiv države Holandije. No, sud je odlučio da neće podići optužnicu protiv njih'', kaže Nuhanović, pojašnjavajući da je prijava protiv Karremansa i ostalih podnesena prije tri godine.

Ističe kako nije poenta u tome da li će Thom Karremans i ostali snositi posljedice i biti krivično gonjeni za svoja nedjela, već da se dozna istina:

''Ja sam samo tražio istinu, potvrdu istine koja se zaobilazi 18 godina. Ponovo to rade. Tragedija je u tome što i državne institucije Holandije, kao što je Tužilaštvo u Arnhemu, prenose lažne informacije u vezi sa događajima u Srebrenici. Sve to služi kako bi se napravio alibi za Karremansa i ostale. To me ponovo razočaralo i povrijedilo.“

Holandski tužilac je, dodaje AA, optužio porodicu Hasana Nuhanovića da su htjeli krivotvoriti dokumente UN-a kako bi ostali u bazi i spasili živote. Po toj verziji, Holanđani to nisu dozvolili štiteći standarde UN-a!? Hasan Nuhanović odlučno dobacuje sve ove navode kao dokaz besramnog pokušaja zataškavanja istine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak