Poslodavci ne podržavaju najavljene proteste Sindikata BiH

Radiosarajevo.ba
Poslodavci ne podržavaju najavljene proteste Sindikata BiH

Upravni odbor Udruženja poslodavaca Federacije BiH razmatrao je danas proces provedbe mjera za ublažavanje posljedica globalne ekonomske i finansijske krize, te stvaranja uvjeta za korištenje sredstava MMF-a prema dogovorenom stand by aranžmanu, kao i ulogu koju imaju u tripartitnom socijalnom dijalogu ostala dva partnera - Vlada Federacije BiH i Sindikat.

Udruženje poslodavaca pozdravlja aktivnosti Vlade FBiH i postignuti dogovor sa MMF-om u vezi sa stand-by aranžmanom i u tom kontekstu daje podršku Vladi FBiH u nastojanjim da implementira najavljenu reformu javne uprave, a u cilju uspostavljanja povoljnijeg političkog i poslovnog ambijenta u BiH.

U isto vrijeme najugroženije socijalne kategorije ne bi smjele biti obuhvaćene revizijom socijalnih izdvajanja.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja Nihad Imamović je kazao kako je najveći broj uvjeta iz sporazuma sa MMF-om već ranije obuhvaćen Programom mjera koji je prvi korak u rasterećenju privrede i predstavlja uvod u neophodne reforme javne uprave koja treba biti racionalnija, efikasnija i prilagođena vremenu, a koji su dogovorili vlada, poslodavci i sindikat.

- Ekonomski patriotizam je neophodan BiH, ali se ne smiju ugroziti međunarodni sporazumi kao što je Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja srednje Evrope (CEFTA) i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Domaću proizvodnju treba pomoći poticajima, a ne mjerama u suprotnosti sa potpisanim međunarodnim sporazumima, naveo je Imamović.

Udruženje poslodavaca traži od vlasti da ispune odgovarajuće uvjete za početak korištenja odobrenih sredstava za ciljane strateške infrastrukturne projekte.

Iz Udruženja poslodavaca također su izrazili zabrinutost zbog najave Saveza samostalnih sindikata BiH da će organizovati proteste 13.jula.

Takve aktivnosti nisu primjerene ekonomskoj i socijalnoj situaciji u kojoj se nalazi BiH, a koja traži solidarnost svih socijalnih partnera. Kroz dijalog se rješenja mogu pronaći. Recesija pogađa sve slojeve društva, a velika odgovornost je na poslodavcima da zadrže poslovnu stabilnost i doprinose društvu što je neizvodivo bez intervencija organa vlasti. Upravo je implementacija Programa mjera potpisanih prošle godine put naprijed u ublažavanju posljedica recesije, ali i u stvaranju uvjeta za daljnji razvoj cjelokupnog društva, zaključio je Upravni odbor Udruženja poslodavaca FBiH.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak