Poskupljenje brašna i ulja nemoguće zaustaviti

Radiosarajevo.ba
Poskupljenje brašna i ulja nemoguće zaustaviti


Poskupljenja brašna, pekarskih proizvoda, tjestenine, konditorskih proizvoda i ulja u BiH ne mogu biti zaustavljena jer cijene na svjetskim berzama vrtoglavo rastu, a suša je spržila žitarice sa domaćih polja, kažu poljoprivredni proizvođači i prerađivači hrane.

Prema Kosovim riječima, teško može da se utiče na cijenu pšenice, jer je to berzanska roba, a mlinari su prinuđeni da usklađuju svoje cijene kako sirovina poskupljuje.

S obzirom na to da je rod pšenice u Bosni i Hercegovini prepolovljen i da će prinosi ostalih žitarica biti manji za 80 posto, brašno bi moglo da poskupi i za više od 20 posto, koliko su mlinari ranije najavljivali. To potvrđuje i činjenica da domaći mlinari sada tonu uvozne pšenice plaćaju 260 eura, a prije samo mjesec dana ona je koštala 220 eura.

"Nikada u ovo doba godine cijene nisu bile ovako visoke. To govori da do zime ili na proljeće svašta može da se desi. Smatram da u narednih mjesec ili dva tona cijena pšenice može ići i do 300 eura", kazao je za Nezavisne Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, i dodao da je za kratko vrijeme
brašno tip 500 sa 0,60 poskupjelo na 0,73 KM:

"Ako divljanje cijena pšenice bude nastavljeno, u BiH neminovno poskupljuje brašno, a potompekarski proizvodi, tjestenina, slatkiši. Spas bi mogle odnijeti robne rezerve, ali u njima nema ni zrna pšenice", tvrdi Kos, iako u robnim rezervama RS-a tvrde da na raspolaganju imaju 5,000 tona pšenice.

Cijene ulja bi skočile i da nije bilo suše
U susjednoj Hrvatskoj, odakle BiH uvozi sirovine za proizvodnju ulja, već se uveliko govori o poskupljenju ovog proizvoda za čak 25 posto. Cijene suncokreta i uljane repice će dostizati rekorde, jer su prinosi gotovo potpuno uništeni.

U Poljoprivrednom dobru Semberija navode da je stradala uljana repica, ali i kukuruz, soja i pšenica, a tim kulturama zasijano je oko 2,5 hiljada hektara. Prinosi su na nekim parcelama smanjeni od 40 do 100 posto, a tokom proljetne sjetve u njih je uloženo oko četiri miliona marka.

"Merkantilni suncokret se na našim prostorima malo proizvodi, ali je zato cijena soje drastično skočila. Primjera radi, najveća dosadašnja cijena bila je 0,70 KM, a sada je 1,20 KM. I da nije bilo ovakve suše, cijene bi sigurno skočile jer je poskupjelo gorivo i đubrivo za dvadesetak posto.

Od Fabrike ulja 'Bimal' iz Brčkog dobijali smo sjeme i đubrivo, zasijali 170 hektara uljane repice i suša je uništila kompletan prinos. Problem je u tome što su proizvođači prepušteni sami sebi, a prerađivači će se okrenuti uvozu sirovina i cijene će rasti", kazao je Radomir Prodanović, tehnički direktor Poljoprivrednog dobra Semberija.

U Bimalu juče nisu mogli da potvrde da li će ulje već od septembra dobiti novu cijenu. Sadašnja cijena još je podnošljiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak