Posebno saopštenje SABNOR-a

Radiosarajevo.ba
Posebno saopštenje SABNOR-a

SABNOR (Savez antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata) je povodom predstojeće 70-godišnjice ustanka bosanskohercegovačkih naroda u Drugom svjetskom ratu, a koja će se obilježiti 27. jula u javnost izašao sa sa saopštenjem koje prenosimo u cjelosti:

 Ove godine navršava se 70 godina od početka ustanka naroda u Bosni i Hercegovini protiv okupatora i njegovih sluga i time suprotstavljanja svim vrstama zločina koje su činili u našoj zemlji.Tim povodom SABNOR BiH je formirao Odbor za obilježavanje toga događaja i na prvoj održanoj sjednici, odlučio  i istakao slijedeće:

Cilj obilježavanja ovog značajnog istorijskog datuma za državu Bosnu i Hercegovinu nije samo manifestaciono okupljanje antifašista  i poštovalaca NOR-a, već nastavak borbe za očuvanje države Bosne i Hercegovine. Ovim obilježavanjem želimo ukazati na obnavljanje i reafirmisanje moralnih i političkih vrijednosti NOR-a, kao što su zajedništvo, jednakost i ravnopravnost, dosatojanstvo svakog naroda i građanina u zajedničkoj i cjelovitoj državi Bosni i Hercegovini.

Jubilarna 70. godišnjica biće prigodno obilježena na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine sa nizom manifestacija, a centralna svečanost održaće se u Sarajevu, 27.jula na lokalitetu Spomen-parka Vraca. Vraca su bila i ostala simbol i otpora i stradanja, a i radi toga, jer se država Bosna i Hercegovina već dugo vremena nalazi u stanju političkih napetosti,projekata njene disolucije i socijalnog nezadovoljstva. I danas kod nas cvijeta ustaštvo, četništvo, podižu se se spomenici ratnim zločincima iz drugog svjetskog rata.  Omladina i čitave generacije tu istinu ne znaju.Oni žive u saznanjima kakve im uglavnom serviraju one ideologije i politike koje su u to vrijeme zločine pripremale i izvršile.Mi antifašisti  borci NOR-a moramo ulagati napore da se istina o NOB-u saznaje kako  u državi tako i u svijetu. NOR je dio antifašističke međunarodne koalicije iz drugog svjetskog rata.   

Mi, učenici NOR-a,još uvijek smo dužni da kažemo punu istinu o tom vremenu, kada smo se i kako borili za domovinu Bosnu i Hercegivnu.

SAVEZ ANTIFAŠISTA I BORACA NARODNOOSLOBODILAČKOG RATA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak