Pošaljite razglednice liderima Balkana

Radiosarajevo.ba
Pošaljite razglednice liderima Balkana

Predstavnici Inicijative za REKOM (uspostavljanje Regionalne međudržavne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtava  rat(ov)a 1991-2001) pozvali su danas Sarajlije da u subotu, 22. septembra, zajedno s njima učestvuju u akciji 'REKOM za budućnost'.

Intervju Nataša Kandić
Propalo prikupljanje potpisa  za REKOM
Nataša Kandić istupila iz Koordinacijskog vijeća Koalicije REKOM, Fond za humanitarno pravo ostaje

Akcija će se održati ispred sarajevskog BBI Centra – počet će u 10 sati ujutro, te će trajati do navečer, do 20 sati

Akciju, kao i detalje vezane za Inicijativu, danas su na pres-konferenciji u glavnom gradu Bosne i Hercegovine predstavili profesorZdravko Grebo, novinarka Dženana Karup-Druško, glumac Ermin Bravo, te predsjednik Upravnog odbora Udruženja Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH - TPOS (domaćina današnjeg događaja) Midhat Izmirlija.

Predstavnici Inicijative pozvali su sugrađane Sarajeva da im se u subotu pridruže u slanju razglednica za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali i za predsjednike država u regionu. Cilj je pokrenuti regionalne lidere na formiranje REKOM-a, jer je projekt na nivou civilne inicijative, riječi su prof. Grebe, skoro pa iscrpljen.

Kako je poručio Bravo, namjera je vlastodršcima poslati „lijepe pozdrave iz sunčanog, zdravog razuma“.


Izmirlija, Grebo, Bravo i Karup-Druško danas na pressu

Krajnja svrha ove Inicijative jeste formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje i javno saopštavanje činjenica o stradanjima svih žrtava rata, bez obzira na njihovu etničku, nacionalnu ili drugu grupnu pripadnost, kako bi se okončalo poricanje ratnih zločina, odalo priznanje žrtvama, vratilo narušeno povjerenje u društvu i spriječilo eventualno ponavljanje konflikta

„Vrijeme je da predsjednici i/ili premijeri formiraju ekspertne grupe ili timove čiji bi zadatak bio da se utvrdi istina“, kazao je Grebo i nastavio, „Zadatak vremena i ove generacije jeste da se ne propusti šansa da se o onom - da ne budem prost - ružnom što se dogodilo ovdje činjenično razgovara.“

Najavio je Grebo, podrže li državnici ovaj jedinstveni projekt, i izradu regionalnihknjiga mrtvih za sve države s prostora bivše Jugoslavije; kreirale bi se Bh. knjiga mrtvih, Kosovska knjiga mrtvih u kojima bi bio utvrđen tačan broj nastradalih žrtava, uz objavljeno ime, prezime, opis stradanja i sliku - gdje je moguće; utvrdio bi se i tačan broj raseljenih, ranjenih, silovanih, pritvorenih, nestalih, ali i, kako je rekao Izmirlija, okolnosti koje su dovele do izbijanja rat(ov)a....

Predstavnici su danas na konferenciji i nekoliko puta naglasili značaj političke neovisnosti REKOM-a te su ih novinari u tom kontekstu pitali kako sačuvati Komisiju od političkih manipulacija. Odgovoreno je da Statut, koji su članovi Inicijative usvojili nakon višegodišnjih regionalnih susreta i dijaloga, garantuje neovisnost od ovih uticaja.


Razglednica koja će se slati članovima Predsjedništva BiH

Grebo je podvukao da protivnici ideji postoje. „Ali vrijeme je da univerzitetski profesori, umjetnici, novinari... daju svoj glas tome da se nikada više ovo – ta frazetina – ne ponovi, pa barem ne ponovi zbog krivo utvrđenih činjenica“ 

Također, imajući u vidu naviku regionalnih političara da se poigravaju brojevima žrtava – ne samo nakon ovog rata, već i nakon onih prethodnih (Grebo je novinare podsjetio na različitu brojku žrtava Jasenovca) – te činjenicu da je upitno koliko će biti raspoloženi da formiraju Komisiju koja će utvrditi te fakte, novinari su pitali predstavnike REKOM-a kako se izboriti s ovom preprekom.

Karup-Druško je otkrila kako su se predstavnici Inicijative susreli s predsjednikom HrvatskeIvom Josipovićem, predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem – koji su načelnu podršku dali, baš kao što je dao i prethodni predsjednik Srbije Boris Tadić. Tim iz BiH razgovarao je i s visokim predstavnikom u BiH, zatim specijalnim predstavnikom Evropske unije Peterom Sorensenom, imaju podršku EU, Vijeća Evrope i Ujedinjenih naroda, a sljedeća faza su sastanci s političkim liderima naše zemlje.

Ona je još dodala da, dosad, načelno, niti jedan političar nije odbio dati podršku Inicijativi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak