Poruka Bošnjacima: Manite se Republike Srpske

Radiosarajevo.ba
Poruka Bošnjacima: Manite se Republike Srpske
Presjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas u Višegradu da RS „neće ostati mirna na najave da se ovdje dovede 100.000 Bošnjaka koji će glasati, da bi napravili novu političku strukturu, a zatim otišli".
 
- Nećemo ostati mirni na tu aktivnost i za nas je to neprihvatljivo, rekao je Dodik. 
 
Dodaje da svaki Bošnjak, koji hoće da se vrati i živi u RS je dobro došao i može da živi slobodno, ali da je neprihvatljiva „svaka spekulacija iz Sarajeva o dovođenju 100.000 ljudi koji bi glasali, a nakon mjesec dana bi se vratili u Federaciju“. 
 
Tvrdi i da nije tačno da je Srebrencica uspješan primjer toga. 
 
- Srebrenica je neuspješan primjer njihove politike, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima. 
 
- Mi to nećemo dozvoliti. Niko nas neće "namagarčiti", dodao je također entitetski predsjednik navodeći da je "RS trajna kategorija i da ona zna šta radi i donijet će zakone koji neće moći da ignoriše bilo ko". 
 
Komentirajući izjavu novoizabranog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafe ef. Cerića "da Bošnjačko pitanje na Balkanu nije vjersko, već nacionalno i da se svi Bošnjaci svijeta moraju probuditi", Dodik je rekao da je "njegova poruka Bošnjacima da se manu Republike Srpske". 
 
Kazao je da "Cerić i 'ostali' ponovo pokušavaju da konfrontiraju na nacionalnoj osnovi Srbe i Bošnjake". 
 
- Mi se moramo razgraničiti u svakom pogledu. Bosna ne pripada njima, ovdje u Višegradu ni u Banjoj Luci. Ovo je Republika Srpska, koja je dio BiH i to je nesumnjivo, kazao je, između ostalog, Dodik. 
 
On ne spori da svi imaju slobodu kretanja i druge slobode, ali da "ne mogu da se bave spekulacijama te da nam pokažu, u nekoj ranoj fazi, da im njihov brojčani sastav omogućava da nas preglasaju i da oni odrede kako ćemo mi živjeti i ovdje biti majorizirani". 
 
- Uvijek ću se boriti protiv toga, dodao je Dodik. 
 
Entitetski predsjednik je ovu izjavu dao danas u Višegradu, gdje je, u "Andrićgradu" prisustvovao otvaranju ulica nazvane "Mlada Bosna". 
 
On i režiser Emir Kuturica ponovili su ranije tvrdnje o "velikom projektu" koji predstavlja ovaj grad od kamena.
 
Današnjem otvaranju ulice Mlada Bosna i nekih poslovnih objekata nije prisustvovao novi načelnik Višegrada Slaviša Mišković iz SDS-a. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak