Portugalska moda: Fatima Lopes

Radiosarajevo.ba
Portugalska moda: Fatima Lopes



Fatima Lopes, poznata i uspješna portugalska dizajnerica rođena je na portuglaskom otoku Madeira. Još kada je bila dijete, Fatima je pokazivala veliki interes za modu. U doba svoje adolescencije, Fatima je bila nezadovoljna izborom odjeće po radnjama, te je počela sama praviti svoju odjeću. S obzirom da tečno govori engleski, francuski i njemački jezik, radila je kao turistički vodič u lokalnoj agenciji.

1990. godine, Fatima se seli u Lisabon, vjerujući da je tamo, njena prilika za karijeru u modi veća. Zajedno sa prijateljicom otvara butik „Versos“, u kojem se uglavnom prodavala odjeća internacionalnih dizajnera. 1992. godine mijenja ima butika u „Fatima Lopes“, i ta godina ustvari predstavlja rođenje Fatima Lopes brenda. U septembru iste godine, sudjelovala je na modnoj reviji u jednom starom manastiru u Lisabonu, gdje su njene kreacije naišle na odobravajući aplauz.

1994. godine, izložila je svoju kolekciju u Parizu u salonu „Prêt-à-Porter Feminin“. Nakon dvije godine otvara svoj prvi internacionalni butik u Parizu smješten u poznatoj rue de Grenelle. U tom periodu ona počinje dizjanirati i asesoare , poput torbi i cipela za žene i muškarce.

U decembru 1998. godine, započela je modnu agenciju „Face Models“ u Lisabonu.


2000. godine, izazvala je medijsku senzaciju pojavivši se i sama na reviji u Parizu, noseći najskuplji bikini na svijetu, napravljen od zlata i dijamanata, čija cijena je milion dolara. 2003. godine otvorila je svoj prvi butik u SAD, lociran na Melrose aveniji u Los Angelesu.


2006. godine dizajnirala je oficijelne uniforme za portugalski fudbalski tim na svjetskom prvenstvu.


Fatima i dalje izlaže u Parizu.


























Gasha, radiosarajevo.ba




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak