Porodice stradalih i ove godine u Dobrovoljačkoj

Radiosarajevo.ba
Porodice stradalih i ove godine u Dobrovoljačkoj

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, kojim predsjedava ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, usvojio je danas na sjednici program obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Sarajevu, 3.maja, kojim je, kako je saopćeno, predviđeno da se, i ove godine, organizira mirna šetnja s upaljenim svijećama i cvijećem u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i da se obavi kratki vjerski pomen. 
 
Ostatak obilježavanja planiran je u Spomen-crkvi u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz resornog ministarstva. 
 
Usvojen je i program obilježavanja stradanja pripadnika JNA u Tuzli -Tuzlanska kolona, 15.maja, i u ovom slučaju, kao i protekle godine, predviđena je mirna šetnja s upaljenim svijećama na Brčanskoj Malti u Tuzli i kratak vjerski pomen. 

Prošle godine su porodice poginulih, uz predstavnike udruženja iz Republike Srpske i političara iz ovog entiteta posjetile Dobrovoljačku, danas ulicu Hamdije Kreševljakovića. Uz velike mjere osiguranja skup je održan, a naporedno su protestirali i malobrojni građani Sarajeva okupljeni oko udruženja Zelene beretke.
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen tada je pozvao policijske organe da ne dozvole održavanje ovog skupa.

Podsjetimo, u Dobrovoljačkoj je, prema izjavama direktnih svjedoka s obje strane, poginulo pet vojnika JNA i jedan civil na službi u JNA. Za ovaj zločin pravosuđe Srbije tereti 19 lica iz BiH, među njima i Jovana Divjaka, koji je trenutno u Beču i čeka odluku suda o (ne)izručenju Srbiji.

Ejup Ganić je u martu prošle godine uhapšen u Londonu po istom osnovu, ali ga tamošnji sud nije izručio Srbiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od 2005. godine provodi istragu, ali još uvijek nema optužnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak