Porodice i ove godine žele doći u Dobrovoljačku

Radiosarajevo.ba
Porodice i ove godine žele doći u Dobrovoljačku


Gordana Gvozdenović, sestra oficira JNA Obrada Gvozdenovića, i Bogdana Tomović, majka devetnaestogodišnjeg vojnika Zdravka, koji su ubijeni 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, pozvale su danas sve nadležne u Federaciji BiH da odobre ceremoniju obilježavanja 19 godina od stradanja vojnika i civila.

Prema njihovim riječima, ovaj zahtjev uputile su u ime svih porodica vojnika koji su stradali u Dobrovoljačkoj ulici, i jedino što žele jeste da se mirnom šetnjom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na mjestu zločina, dostojanstveno poklone sjenima svoje djece, braće, očeva, prenosi agencija Srna.

''Nikada se neće smiriti ni ja ni moja duša sve dok najodgovorniji za stravični zločin u Doborovoljačkoj ne budu procesuirani i kažnjeni za svoja surova nedjela'', rekla je Gordana novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je u ime porodica vojnika koji su stradali u Dobrovoljačkoj uputila apel svim nadležnim institucijama da odobre postavljanje spomen-ploče u znak sjećanja na stradanje njihovih najmilijih.


Prošle godine su porodice poginulih, uz predstavnike udruženja iz Republike Srpske i političara iz ovog entiteta posjetile Dobrovoljačku, danas ulicu Hamdije Kreševljakovića. Uz velike mjere osiguranja skup je održan, a naporedno su protestirali i malobrojni građani Sarajeva okupljeni oko udruženja Zelene beretke.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen tada je pozvao policijske organe da ne dozvole održavanje ovog skupa.

Podsjetimo, u Dobrovoljačkoj je, prema izjavama direktnih svjedoka s obje strane, poginulo pet vojnika JNA i jedan civil na službi u JNA. Za ovaj zločin pravosuđe Srbije tereti 19 lica iz BiH, među njima i Jovana Divjaka, koji je trenutno u Beču i čeka odluku suda o (ne)izručenju Srbiji.

Ejup Ganić je u martu prošle godine uhapšen u Londonu po istom osnovu, ali ga tamošnji sud nije izručio Srbiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine od 2005. godine provodi istragu, ali još uvijek nema optužnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak