Porast vodostaja na svim vodotocima područja Save

Radiosarajevo.ba
Porast vodostaja na svim vodotocima područja Save


Intenzivne padavine i topljenje snijega ponovno su prouzrokovali porast vodostaja na svim vodotocima područja rijeke Save u Federaciji BiH, javlja Fena.

Padavine tokom mjeseca marta i topljenje snijega u planinskim predjelima dovele su do značajnog zasićenja tla vodom, te se sada očekuje brza koncentracija površinskih i podzemnih voda.

Na svim vodotocima vodnog područja rijeke Save, prema podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema "Agencije za vodno područje rijeke Save - Sarajevo" zabilježen je porast vodostaja, naročito na gornjem dijelu sliva rijeke Bosne, kao i na slivu rijeke Une, gdje su zabilježeni nagli porasti vodostaja sa potencijalnom opasnšću od izlijevanja vodotoka iz matičnih korita.

Vodostaj na rijeci Savi u FBiH trenutno ima blagi trend pada.

Prema informacijama nadležnih institucija Republike Slovenije, formira se plavni val u gornjim dijelovima sliva rijeke Save (Slovenija i Hrvatska), što će zasigurno u narednom periodu dovesti do značajnijeg povećanja vodostaja rijeke Save i na području odžačke i srednje Posavine, saopćeno je iz "Agencije za vodno područje rijeke Save - Sarajevo". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak