Popisnica za dijasporu u avgustu na web-stranici Agencije

Radiosarajevo.ba
Popisnica za dijasporu u avgustu na web-stranici Agencije

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović danas je  kazao da su u Republici Srpskoj u svim općinama formirane popisne komisije za popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2013, a da su, prema posljednjoj informaciji koju on ima, u FBiH ostale još četiri općine koje nisu formirale te komisije.

"Imamo popisnicu i metodološke upute za popis dijaspore i taj popis će ići putem web stranice Agencije, što znači da će dijaspora moći preuzeti sa web stranice popisnicu, popuniti je i poslati poštom Agenciji . Mi ćemo je, kako smo i rekli, u osmom mjescu staviti na web stranicu  kako bi bila dostupna na vrijeme, ali će se popis odvijati u onom periodu u kojem je i predviđen zakonom.“

Milinović je istaknuo da trenutno ima oko 50 hiljada prijavljenih kandidata za popisivače i općinske instruktore. 

Prema usvojenim izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Popis će se vršiti u periodu od 01. do 15. oktobra 2013. godine, sa stanjem na dan 30. septembar 2013. godine u u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa.

Milinović je dodao da građani BiH, koji borave duže od 12 mjeseci izvan zemlje, neće biti ubrojani u ukupan broj stanovnika te zemlje u okviru rezultata predstojećeg popisa stanovništva, prenosi agencija Anadolija (AA): "Popis dijaspore je zaseban popis koji će se provesti u BiH. Osobe koje su odsutne 12 mjeseci iz BiH ne ulaze u ukupan broj stanovnika, jer oni su već popisani u zemljama u kojima borave. Tada bi imali dupli broj popisanih osoba."

Osobe koje su odsutne duže od 12 mjeseci iz BiH neće ući u ukupan broj stanovništva BiH, bez obzira je li odsustvo službeno ili privatno i svi će se morati popisati preko formulara Agencije za statistiku BiH. "Kritični momenat popisa je 30. septembra u ponoć. U tom momentu mi promatramo sve osobe u BiH. Djeca koja se rode poslije ponoći neće ući u ukupan broj stanovnika."

Direktor Agencije za statistiku BiH kazao je da je to praksa u svim drugim državama prema regulativi 763 Evropske komisije i da je ovaj standard preporuka Ujedinjenih nacija koje su prihvatile sve zemlje svijeta. Također, stranci koji rade duže od godinu dana u BiH, bit će uključeni u ukupan broj stanovništva BiH, osim diplomata i njihovih porodica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak