Popis u aprilu 2013. bio bi beskoristan

Radiosarajevo.ba
Popis u aprilu 2013. bio bi beskoristan


Evropska unija definitivno predlaže odgađanje popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je predviđen za april 2013. Potvrdio je to u intervjuu za Anadoliju direktor statističkog ureda EU (EUROSTAT) Pieter Everaers, koji je kazao da je to predložio Upravni odbor Međunarodne organizacije za monitoring (IMO).

"IMO je predložio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi odgodu popisa za najmanje šest mjeseci. Na osnovu rezultata šeste misije međunarodnih stručnjaka IMO-a za popis, IMO je 14. decembra donio zaključak da spremnost agencija za statistiku u BiH nije na zadovoljavajućem nivou, te da postoji rizik da ukoliko popis bude održan u aprilu rezultati neće biti korisni i pouzdani", rekao je Everaers.

Direktor EUROSTAT-a je poručio da bi popis stanovništva u BiH trebao biti održan u oktobru 2013. godine.

Everaers je istakao da su rezultati probnog popisa, posebno kada je u pitanju logistika na terenu, bili zadovoljavajući. Izvještaj upravnog odbora IMO-a, u kojem je probni popis ocijenjen pozitivno, baziran na procjeni posmatrača i međunarodnih stručnjaka za popis.

Direktor Statističkog ureda Evropske unije prokomentarisao je nesuglasice koje su se pojavile u vezi sa etničkim, jezičkim i vjerskim opredjeljenjem i istakao da su odgovori na ova pitanja stvar volje svakog pojedinca.

"Ukoliko jedna zemlja odluči da ih uključi u popis, kao što je to uradila BiH, tada se preporučuje da se koriste otvorena pitanja sa proizvoljnim izjašnjavanjem, kao i mogućnost da se osoba ne izjasni o etničkoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti. Razumijem polemisanja u zemlji u kojoj su ove orijentacije veoma bitne, ali preporuke za formulisanje ovih pitanja ne bi trebale dovoditi do politiziranja popisa stanovništva", istakao je Everaers dodavši da formulacija pitanja u vezi sa etničkim, vjerskim i jezičkim opredjeljenjem mora uzeti u obzir standarde Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Preporuka EUROSTAT-a je da se takva pitanja u popisu stanovništva baziraju na slobodi izjašnjavanja. Everears je pojasnio da je to razlog zbog kojeg u popisnom listu ne postoji, pored nacionalnosti Bošnjak, Srbin i Hrvat, rubrika za ostale, već "ne izjašnjava se".

"Zemlje koje žele prikupiti podatke o etničko-kulturološkim karakteristikama moraju garantovati slobodu izražavanja ispitanika, te ujedno i zaštitu podataka", naglasio je Everaers.

Inicijative da se popis održi tokom ljetnih mjeseci kako bi brojna bosanskohercegovačka dijaspora mogla biti popisana u mjestima predratnog boravka, direktor EUROSTAT-a ocijenio je nekorisnim.

"Najbolji period za obavljanje popisa je obična radna sedmica u proljeće ili u jesen. Ljetni period generalno nije najbolje vrijeme za popis. Građani Bosne i Hercegovine, koji ne borave u njoj, već su popisani u zemljama u kojima imaju mjesto prebivališta", zaključio je direktor Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT) Pieter Everaers u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak