Popis stanovništva u BiH: Pismo upozorenja za Evropu

Radiosarajevo.ba
Popis stanovništva u BiH: Pismo upozorenja za Evropu

Evropske parlamentarke Tanja Fajon (Socijaldemokrati) i Marije Cornellisen (Zeleni - Evropski slobodni savez) uputili su pisano pitanje Evropskoj komisiji (EK) u vezi sa popisom stanovništva u Bosni i Hercegovini, od koje očekuju odgovor. 

Uključiti aktiviste u probni popis stanovništva
Izađi iz kutije - Podrška inicijativi 'Popis 2013'

Pitanje o etničkoj pripadnosti nije konačno formulirano

Gender, jezik, nacija, kućica? Sve o Popisu stanovništva

Javna diskusija na temu popisa stanovništva

Kako do Popisa pravičnog za sve?

Šta sa osobama koje imaju dva maternja jezika?

Diskriminatorni upitnik za popis stanovništva 2013.

„Da li ste svjesni brige civilne inicijative u BiH, koja ima podršku Public International Law and Policy Groupa (PILPG), a koja sumnja u oblik i proceduru popisa stanovništva 2013. Ako Komisija jeste svjesna, šta radi po tom pitanju?"

„Činjenica da je zakon o popisu stanovništva - jedan od ključnih zahtjeva za proces pridruživanja Evropskoj uniji - usvojen u BiH je sama po sebi pohvalna. Međutim, civilno društvo nije bilo uključeno u sastavljanje zakona i postoje problemi s njegovom implementacijom.

Postavljena pitanja o popisu stanovništva uključuju osjetljive teme koje bi se mogle iskoristiti da se odredi etničko porijeklo građana, čak i ako ne žele da se izjasne kao pripadnici određene grupe“, navode ove evropske parlamentarke.


Tanja Fajon

Šta će Komisija uraditi?

Fajon i Cornellisen u svome zvaničnom obraćanju navode najbitnije brige nevladinog sektora u vezi sa popisom stanovništva. 

Prvo, civilno društvo nije učestvovalo u procesu, niti su održane odgovarajuće javne konsultacije. Drugo, pitanja 23, 24. i 25. (izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti, o religiji i o maternjem jeziku) civilni sektor smatra problematičnim, a ponajviše izjašnjavanje o maternjem jeziku jer "nije moguće odgovoriti da su i bosanski i hrvatski i srpski maternji jezici, a pitanje se ne smije ostaviti bez odgovora". Na kraju, ove dvije parlamentarke ističu zahtjev civilnog društva da se uključi u probni popis koji počinje ujesen 2012, kojim bi se utvrdile logističke potrebe, mjesta obavljanja potpisa i ostale odredbe:


Marije Cornellisen

Šta će Komisija uraditi ako bh. vlasti ne budu željele riješiti glavne probleme u vezi s pitanjima u vezi sa popisom? Da li će Komisija javno objaviti izvještaje o popisu stanovništva Međunarodne posmatračke misije“, pitaju Tanja Fajon i Marije Cornellisen.

Evropska komisija još nije dostavila odgovor, javila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak