Popis stanovništva koštaće više od 42 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Popis stanovništva koštaće više od 42 miliona KM

Za popis stanovništva, kućanstva i stanova u BiH, koji će se naredne godine provesti od 1. do 15. aprila , predviđeno je da minimalni budžet iznosi 42.625.603 KM, potvrdio je za Dnevni avaz Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Popis stanovništva počinje 1. aprila 2013.

"Namjenska sredstva za finansiranje poslova i zadataka popisa osiguravaju se iz proračuna BiH, entiteta, Brčko Distrikta, međunarodnih donacija i drugih izvora", kaže Milanović, te dodao kako je trenutna procjena da će popis koštati 10,65 KM po jednoj osobi. Ovdje treba dodati da je Evropska unija odranije pripremila značajnu finansijsku pomoć ovom projektu.

Na popisu će biti angažovano oko 25.000 ljudi, a prema riječima Milanovića osim zaposlenika statističkih institucija u BiH na popisu stanovništva radit će još 21.000 popisivača, 2.800 instruktora na terenu, 750 članova općinskih popisnih povjerenstava, te 250-300 vanjskih saradnika na pripremi i obradi materijala.

Navodno će pprimarno biti angažovanje nezaposlenih osoba i studenta putem studentskih, omladinskih i radničkih servisa, a procjenjuje se da će popisivači za svoj angažman zaraditi od 450 do 650 KM zavisno od obima posla koji će obavljati. 

Agencija za statistiku BiH zajedno s entitetskim zavodima za statistiku provodi i intenzivne aktivnosti na pripremi probnog popisa koji je planiran za jesen ove godine.
.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak