Popis 2013: Popisivači sutra od devet sati kucaju na vrata

Radiosarajevo.ba

Sutra, 1. oktobra, u 9 sati ujutro, počinje popis stanovništva koji je Bosna i Hercegovina čekala 22 godine. Materijal je distribuiran u popisne centre, a popisivači su obišli popisne krugove kako bi se upoznali sa terenom, potvrđeno je na press konferenciji koja je održana danas u Sarajevu, a koju  je organizovala Agencija za statistiku BiH, zajedno sa entitetskim zavodima za statistiku.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine je podsjetio na važnost popisa i pozvao sve građane BiH da otvore vrata popisivačima.

"Popisivači će raditi od 9 do 21 sat. Ukoliko građani ne budu na adresama nakon dva dolaska popisivača, dobit će obavijest o javljanju u Popisno povjerenstvo gdje će dobiti termin za popis", rekao je Milinović.

Potvrdio je i sa su popisivači potpisali Izjavu o povjerljivosti podataka, te da sve infromacije na popisu trajno ostaju službena tajna.

Hidajeta Bajramović, direktorica Federalnog zavoda za statistiku je rekla kako predstoji kompleksan posao, koji je sveobuhvatan i metodološki, ali i organizaciono.

"Pripreme za popis su u suštini trajale jako kratko, oko dvije godine. Uloženi su veliki napori da bi sve bilo spremno za popis, koji je neophodan da bi napokon dobili rezultate brojnih statističkih istraživanja", rekla je Bajramović. Napomenula je da je jako važan broj stanovnika, ali i svi drugi parametri koji su obuhvaćeni popisom.

Građani BiH će odgovoriti na 77 pitanja koja imaju za cilj prikupljanje osnovnih podataka o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima. Također, Popisom se prikupljaju podaci o domaćinstvima i stanovima te njihovim obilježjima. Podaci koji se prikupljaju popisom stanovništva koriste se isključivo u statističke svrhe. Povjerljivost svih podataka i informacija iz ovog popisa zaštićena je prema Zakonu o statistici Bosne i Hercegovine i Zakonu o zaštiti ličnih podataka

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković, je napomenula na 22 godine čekanja na popis.

"Došli smo u finalnu fazu priprema za popis, u popisnim jedinicama je sve spremno. Nakon popisa ćemo znati šta smo, gdje smo i kako dalje", napomenula je Čičković.

S obzirom na to da nije utvrđena linija razgraničenja između entiteta, novinari su pitali kako će građani na entitetskoj liniji znati iz kojeg entiteta će doći popisivači. Čičković je pojasnila da je urađena kartografska dokumentacija po kojoj je jasno obilježeno iz kojeg entiteta će doći popisivači.

Konačna lista popisivača će biti objavljena tek danas, a na popisu će biti angažovano oko 19.000 popisivača. Ukupan broj sa instruktorima i zamjenicima popisivača je 25.000 osoba.

U dvije općine u Republici Srpskoj i 14 općina u Federaciji je došlo do problema zbog neispunjavanja broja popisivača po nacionalnom ključu. Procenat nedostajućih popisivača je 0,2 posto u odnosu na ukupan broj popisivača. Radmila Čičković je rekla kako će i taj problem do sutra biti riješen, te da je broj popisivača rađen na bazi broja stanovnika prema popisu iz 1991. godine.

Napomenuto je i da će svaki popisvač imati knjigu sa popisnicama na jezicima svih nacionalnih manjina u BiH. Građani su dužni odgovoriti na sva pitanja, a kao odgovor na pitanja koja se tiču etničke i vjerske pripadnosti, i jezika (pitanja 19.1, 24 i 25) imaju mogućnost odgovora 'Ne izjašnjavam se'.

Prvi rezultati popisa će biti poznati nakon 90 dana od završetka, a Zakonom o popisu predviđeno je da će za popis budžet iznositi 46 miliona KM, u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak