Popis 2013: Formular i metodologija u završnoj fazi

Radiosarajevo.ba
Popis 2013: Formular i metodologija u završnoj fazi

 

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da pripreme za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH teku po planu i da su popisnica i metodologija u završnoj fazi. 

„Još je potrebno tehnički prilagoditi pitanja koja će se naći na popisnici sa zahtjevima softvera za obradu podataka“, kazao je Milinović, dodajući da će popisnica vrlo brzo biti objavljena u Službenom listu i dostupna javnosti.

Govoreći o aktivnostima na pripremi popisa, Milinović je izdvojio da je pripremljen nacrt popisnice za dijasporu, te da je raspisan međunarodni tender za izbor kompanije koja će štampati i distribuirati popisni materijal, a objavljen je i tender za izbor lokaliteta za obradu podataka u Istočnom Sarajevu.  Također, radi se na rješenjima za obradu podataka i pripremi opreme koja je potrebna za popis, a nabavljena su i tri sistema za videokonferencije za statitičke institucije.

Na novinarsko pitanje da li će se sabirati odgovori gdje su se, naprimjer, građani izjasnili kao Bošnjaci i Muslimani, on je rekao da se to neće raditi, osim ako se na nivou BiH postigne dogovor o tome. 

„U svom radu statističke institucije se moraju rukovoditi evropskim standardima i ne mogu se sabirati odgovori koji imaju drugu šifru“, rekao je Milinović, naglašavajući da svaki odgovor prilikom obrade dobije svoju šifru. 

U vezi s izjašnjavanjem o jeziku, Milinović je prokomentirao da se u popisnici ne nalazi odgovor bošnjački jezik, jer on ne postoji, već tri službena jezika - srpski, bosanski i hrvatski, ali da se i svaki drugi odgovor upisuje i dobija drugu šifru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak